Da začnem na koncu. Sam sem na lestvici, ki so jo sestavili pri Žurnalu, dosegel deseto mesto! Odlično, kajne? V bistvu ne, ker je takšna lestvica povsem brezpredmetna. Ampak do tega še pridem.

Komisijo, ki je kreairala to lestvico, so sestavljali: Denis Oštir, Antiša Korljan, Gregor Trebušak, Jože Biščak, Anže Tomić, Izak Košir, Maja Kalan, Živa Jalovec, Jasna Suhadolc, Aleš Lednik, Robert Schmitzer, Domen Caharijas, Uroš Urbas, Nina Gaspari. Pri tem niso upoštevali zgolj števila sledilcev na Twitterju in Facebooku, ampak tudi podatke iz peerindexa, pogostost in odmevnost zapisov, odzivnost ter sodelovanje z drugimi uporabniki, vsaj tako so zapisali…

Lestvica najvplivnejših politikov je sledeča:

 1. Janez Janša
 2. Žiga Turk
 3. Gregor Golobič
 4. Pavel Gantar
 5. Vinko Gorenak

Lestvica najvplivnejših Slovencev na družbenih omrežjih:

 1. Nataša Pirc Musar
 2. Boštjan Gorenc – 
Pižama
 3. Tina Maze
 4. Anže Kopitar
 5. Goran Dragić
 6. Marko Crnkovič
 7. Aljaž Pengov Bitenc
 8. Petra Sovdat
 9. Boštjan Nachbar – Boki
 10. Roni Kordiš – Had

Moje mnenje je malce drugačno. Twitter ima tako majhen doseg in tako malo uporabnikov v Sloveniji, da je govoriti o vplivu na tem mediju povsem brezpredmetno. Informacije na Twitterju so zanimive par minut in edino mediji so tisti, ki si s pomočjo Twitterja polnijo svoje strani – kajti precej zanimivih tem se najde v “dialogih”, ki potekajo v 140 znakih.

Twitter kot sam je zanimiv in koristen – informacije so hitre in odzivnost ljudi je velika. Vendar, kot se je do sedaj že parkrat izkazalo, je Twitter precej čuden medij, ki ne prikaže dejanskega stanja v družbi. Družinski zakonik, volitve,… primeri, ko je bilo na Twitterju že vse odločeno in polarizirano, vendar je bila realnost precej drugačna. Dejstvo je, da biti vpliven med vplivnimi – namreč vsi aktivni uporabniki Twitterja se lahko imamo za vplivne – saj nam nekdo sledi in komunicira z nami, retvita.., ni nekaj na kar bi bil strašansko ponosen, saj je to še vedno samo komunikacija znotraj zaprte sfere. In doseg ni takšen, kot bi marsikdo si želel, da bi bil.

Lestvico imamo in smo tukaj, kot smo. Ko se bodo ideje, predlogi in predvsem stvari, ki so del debat na Twitterju začele uresničevati v realnem življenju, pa bom spremenil mnenje o vplivu, ki ga imamo lahko na Twitterju. Do takrat pa sem na svojem bregu in se strinjam z Domnom Savičem:

twitter_newbird