Luka Mesec je v oddaji Tarča 15. februarja 2018 izrekel besede, ki so završale po družbenih omrežjih. Njegovo izjavo so izkoristili na desnici, da so “obračunali” z njim, prav tako pa so na Pop Tvju pripravili celoten prispevek, kjer so dokazovali, da Luka Mesec nima pojma o čem govori. Pa je res tako? Ne! Ravno obratno, ampak to je povsem nepomembno …

Kaj je izrekel Luka Mesec in zakaj so ga pribili na križ v oddaji Tarča. Tole je delček njegove izjave:

Če hočemo priti v drugačen razvojni model, se bomo morali začeti spraševati, kako okrepiti notranji trg, kako postati manj odvisni od izvoza, ki je trenutno največja Ahilova peta našega gospodarstva. V tem smislu se bomo morali vprašati, kako poskrbeti, da bodo plače sledile produktivnosti in dobičkom.

In par minut po izjavi so se začele objave na tviterju:

Kaj je torej Ahilova peta, da najprej razčistimo to? (vir)
Frazem ahilova peta, tudi Ahilova peta, je nastal po slavnem grškem junaku pred Trojo Ahilu, ki je bil ranljiv samo v peto, za katero ga je mati Tetida prijela, ko ga je kopala po porodu. Ko je Ahil iz maščevanja za smrt prijatelja Patrokla v boju ubil Hektorja, se mu je Hektorjev brat Paris maščeval s tem, da ga je z Apolonovo pomočjo zadel v peto z zastrupljeno puščico.

Imamo torej izjavo in imamo razlago Ahilove pete. In sedaj bom dodal še izjavo Luke Meseca, kjer razloži svoj pogled na to.

Seveda je bilo takoj jasno, da bodo vsi njegovi nasprotniki, ki niti ne razumejo kaj pomeni Ahilova peta skočili v zrak in ga začeli smešiti. Seveda so takoj uporabili besede kot so socializem, Kuba in “njegovo nepoznavanje” ekonomije.

Pa je temu res tako? Če bi kdo razumel bistvo njegove izjave, bi razumel na kaj opozarja. Da ima Slovenija super izvoz – ampak da če staviš “izključno na izvoz” se ti lahko to vrne. Marsikdo se bo spomnil problemov, ki so jih imela podjetja, ko je razpadla Jugoslavija. Ampak v tem primeru je to vse nepomembno. Pomembno je, da so njegovo izjavo – predvsem pa del izjave zmaličili in jo uporabili proti njemu, čeprav je niso razumeli in čeprav je bila izjava povsem na mestu.

Neskončno let sem poslušal, da je potrebno pri naložbeni strategiji razpršiti svoj denar. Da manj boli, ko se karkoli zgodi. In če podjetje dosega 100 odstotni izvoz je to odlično – dokler se ne zgodi nekaj nepredvidenega in to tržišče v tujini izgine. Kaj se zgodi potem? Zlatih jajc več ni, ampak nihče ni vnaprej razmišljal o tem na kar je opozoril Luka Mesec.

Da ne bo pomote. Ne strinjam se z njihovo politiki, ampak s tako neumnimi napadi, kot je bil ta, ki so si ga včeraj zvečer privoščili tudi na Pop Tvju, pa samo vsi pokažejo nerazumevanje ekonomske situacije. Mojih pet centov.

p.s.: danes zjutraj sem opazil precej bolj koncizno razlago – predvsem pa veliko bolj utemeljeno razlago tega primera, ki jo je zapisal Boris Vezjak – Kako so na POP TV Luko Mesca razglasili za kozla