Vsak, ki se poleti vozi po naših avtocestah pizdi. Pizdi nad zastoji, pizdi nad ostalimi vozniki – preprosto pizdi. Ne gre drugače, ker na naših avtocestah vsak dan nastajajo zastoji (tudi v tujini, da ne bo pomote). Da bi bila situacija še bolj komična – država, oz. DARS se zaveže, da čez poletje ne bo popravljal avtocest, da ne bo zastojev, vendar so vseeno.

Tudi če se nič ne dela na naših avtocestah, so ob cesti table za omejitev hitrosti – kdorkoli se vrača iz morja proti Ljubljani, je verjetno opazil, da so pred Vrhniko table za omejitev hitrosti na 80 km/h, čeprav ni nikjer nobenega delavca, ali znaka, da bi se karkoli delalo. Vozniki, ki se držijo prometnih predpisov seveda zavirajo. In ker oni zavirajo, zavirajo tudi vozniki za njimi. V končni fazi vsi zavirajo in promet se upočasni. Ker se ta efekt prenaša in ker vsi zavirajo hitreje kot pa pospešujejo, se začnejo dogajati kolone. Namesto, da bi DARS odstranil table, če nihče ne dela ob cesti in bi tako sprostil promet, njim to niti na misel ne pride. In ljudje, ki stojijo v kolonah pizdijo in so utrujeni in so nestrpni in potem, ko se malce promet sprosti, stopijo po plinu (btw. zakaj se reče plin?) in pride do nesreč.

Mogoče bi bilo smiselno počasi začeti razmišljati o tem, da ni za vsako nesrečo kriv alkohol in previsoka hitrost, ampak da so tudi druge stvari lahko krive.

Zgoraj opisan primer je verjetno že vsak od nas doživel na avtocesti. In verjetno je tudi vsak od nas že razmišljal o tem. Predvidevam, da so tudi DARSovci kdaj stali v koloni in razmišljali o podobni stvari, vendar zakaj za vraga se ni še nihče lotil reševanja tega? Zakaj je boljše, da nastajajo več kilometrov dolge kolone, namesto, da bi bil promet pretočen? Če bi vsaj bile urejene stranske ceste, da bi se vsaj malo sprostila gužva, vendar tudi to ne gre skozi, saj so regionalne ceste še v veliko slabšem stanju, kot avtoceste. In tudi za to ni denarja.

Kaj pa če prekategoriziramo avtocesto v navadno regionalno cesto? Hitrost 90 km/h je med poletjem težko doseči na avtocesti, poleg tega pa ne bi bilo potrebno plačevati vinjete?! Volk sit, koza cela, država pa ob precej pomemben vir zaslužka. Ampak, če bi nekdo uspel sešteti ves čas, ki ga uporabniki avtocest v enem letu, zaradi zastojev na avtocestah vržemo skozi okno, bi bila številka impozantna! Ali pa če bi nekdo sprožil sodni postopek, ker je moral stati v kolonah in je posledično izgubil posel, ali utrpel poslovno škodo!

dars_avtoceste01

dars_avtoceste06

avtocesta-domzale-sentjakob03.JPG