Kakšen je tipičen Slovenec – se najdeš v opisu?

Zapis je tipično posploševanje in vsaka podobnost z resničnimi osebnami je zgolj in samo plod vaše domišljije! Dejstvo je, da smo Slovenci premalo ponosni na svojo preteklost in veliko premalo spoštujemo to kar imamo!

Tipičen Slovenec je, medtem ko na kavču sedi in gleda športne prenose na televiziji, najboljši selektor tako za nogomet, košarko, smučanje, metanje srpa in kladiva in šah. Vse v eni osebi, edini problem je, da sam ne more preteči 200 metrov, brez da bi mu srce padlo v hlače.

Tipičen Slovenec živi v hiši, veliki preko 200kv.m. in ima v kleti vsaj 400kg krompirja. Ima boljši avto od soseda, pa čeprav bo celo leto jedel samo taisti krompir iz kleti! Celo življenje živi na enem in istem prostoru, saj je to smisel njegovega življenja!

Tipičen Slovenec bo dal zadnji denar za avto, samo za to, da bo imel boljšega, kot ga ima sosed. Nepomembno je dejstvo, da bo šel tankati za 7 eurov in da bo avto večino leta stal v garaži, ki je večja, kot pa je dnevna soba v kateri živi štiri članska družina.

Tipičen Slovenec nese na pokopališče ob dnevu smrti ves arzenal sveč, rož in vsega ostalega. Ne glede na to, da celo leto pokopališče ni urejeno, je edino pomembno to, da je za 1. novembra vse skupaj v cvetju in svetlobi utripajočih LED sveč!

Tipičen Slovenec je približno pol Hrvata, ko gre za nacionalizem – ni ponosen na svojo preteklost, ni ponosen na svoj jezik – kar v dani situaciji niti ni tako slabo, saj bi se lahko v nasprotnem primeru nacionalizem bistveno povečal in privedel do raznih situacij (no, na srečo tudi tisti, ki se imajo za nacionaliste le te situacije ne znajo v tem trenutku pravilno izkoristiti).

Tipičen Slovenec poudarja lepote sveta in odhaja na počitnice v daljne kraje, da se ima vsaj o čem pogovarjati s svojimi kolegi. Počitnice preživi v hotelu in ne vidi in ne spozna kulture. Tipičen Slovenec nima pojma o lepotah Slovenije, saj še ni dočakal jutra nad 2000 metri, niti se ni ponoči vozil po prekmurskih ravninah, ali odkrival ledenikov sredi poletja.

Tipičen Slovenec je imel v življenju veliko idolov, vendar samo en je bil Slovenec – verjetno Bojan Križaj (če je iz malce starejše generacije). Ve za vsak korak ki ga je naredila Paris Hilton, ali kakšna druga HolyShit zvezdnica, vendar ne zna našteti pet naših igralcev ali igralk. Bere knjige, ki jih kupuje na Amazonu, slovenskega avtorja pa je nazadnje bral v 8. razredu osnovne šole, ko je bilo to obvezno.

Tipičen Slovenec vozi po prehitevalnem pasu in se ne bo premaknil z njega, saj je vendar kupil vinjeto! Na vsako prehitevanje odreagira z jeznim pogledom in zamahom z roko, saj ima vendar boljši avto od soseda in tega se močno zaveda. Ko se bo podražilo gorivo za 0.01 cent, bo čakal s prižganim motorjem v vrsti pred bencinskim servisom dve uri, da bo privarčeval!

Tako si jaz predstavljam tipične Slovence. Če ste se našli v njem, se vam oproščam in imam predlog za vas…

Poskusimo biti Slovenci ponosni na to kar smo! Zavedajmo se da živimo na najlepšem koščku sveta in da smo med seboj močno povezani. Bolj kot si mislimo in le to se vidi v določenih situacijah, ki pridejo iznenada. Bodimo ponosni na Slovence ki so uspeli in ne bodimo tipično slovenceljsko fovš in ne kritizirajmo, če jim ne uspe.

Spoznavajmo Slovenijo in jo približajmo še drugim. Odkrivajmo nove slovenske pisatelje in pesnike. Podpirajmo igralce, ki jim mogoče ne bo uspelo priti v HolyShit, ampak so pa lahko zelo dobri in veliko bolj nadarjeni kot pa tisti, ki dobivajo za svoje vloge milijone!

Bodimo malce manj Slovenceljni in bodimo rajši ponosni Slovenci
, ki se nismo ukrivili ko nas je okupator želel podjarmiti, ki smo se postavili na okope in se borili proti Jugo agresorju. Stopimo skupaj in naredimo našo Slovenijo spet takšno, da bomo vsi radi živeli v njej in da bodo naši otroci ponosni na to popotnico, ki jo bodo dobili! Slovenec sem in ponosem sem na to!

Ali smo sposobni iz trenutne situacije potegniti tudi kaj pozitivnega ali pač za nas ni več možnosti in smo rajši apatični in gledamo kako gre življenje mimo nas in samo štejemo dneve….

Logarska dolina fotografije 06

Logarska dolina fotografije 01

Logarska dolina fotografije 07

Logarska dolina fotografije 02

 1. Lepe fotografije. :) Mislim pa, da frazem “srce padlo v hlace” pomeni izgubo poguma oz. strah. Sicer se pa najbrz kar nekaj ljudi boji teka.
  LP

 2. Mislim da nam najbolj primankuje skupne identite in pa predvsem mocna centralizacija. Enostavno se ne morejo identificirati vsi za slovence kot jih prikazuje mercator.

 3. Jaz (netipična) Slovenka :) Ničesar ne posedujem, nikoli nisem. Nimam avta, nimam TV, (žal) ne znam na kavču poležavat, preselila sem se 14x do sedaj (stara 41), v tujini živim 6 let (razlog: ljubezen), berem vse, kar je fajn, tudi Slovence, na počitnice pa seveda zadnja leta v Slovenijo. In res moraš zamenjati šoferski software, ko prideš v Slovenijo, da preživiš :) Občudujem in ponosna na Slovenijo. Primorsko-kraške krvi, rojena v Ljubljani In ja, preveč je kritik, negativizma, jamranja in pogledov na “zeleno” travo v tujini. Preveč je nevoščljivosti in “To se pa ne da” mišljenja …. Mediji pa nenormalno negativno samo še dodatno pumpajo Slovence. Krepko fajn je Slovencem v Sloveniji. Seveda z izjemo državnih aparatov in investicij, ter korupcije, ki so naredile, kar so. Pahnile Slovenijo 50 let nazaj. Slovenija=druga Švica – žal sarkastično ironična tragikomična primerjava :(

 4. paše zraven –

  veliko pove o Slovencih, ki niso več v Sloveniji. Mogoče bi morali tudi sami zase imeti take majice :)

 5. Preprosto zapisano, torej povsem netipično slovensko :) Ql.

  Se bom pa obregnil v zadnjem času zelo popularno besedno zvezo, ki pa ni niti logična, niti slovenska, niti karkoli drugega – je povsem mimo.

  “Se oproščam.” No go. Oproščati je nedovršna oblika od oprostiti. Logično bi bilo kvečjemu “oproščam si”. Kar pa jasno nima zveze z “opravičujem se”.

Komentarji so zaprti.