Borut Pahor in Damjan Murko imata svoj koledar. To, da ima Damjan Murko nov koledar, ni novica. To, da se aktualni predsednik RS Borut Pahor odloči, da bo šel po stopinjah Damjana Murka in imel svoj koledar, pa je precej bolj zanimivo. Ampak tukaj malce zavajam javnost, saj se ni Borut Pahor sam odločil za izdelavo koledarja, ampak je to projekt, ki ga je izvedel fotografij Borut Kranjec, ki je leta 2012 spremljal Boruta ob njegovih dejavnostih pri projektu Skupaj – spodbujajmo drug drugega. Vendar vseeno se mi ne zdi, da je to poslanstvo predsednika RS in bi lahko tudi preprečil izdajo takšnega koledarja. Verjetno bi bila to precej bolj trezna odločitev.

150 koledarjev, ki bodo očitno precej “iskana roba”, bo prikazovalo Boruta Pahorja v različnih poklicih: mesar, vulkanizer, cestni delavec, frizer, itd.. Fotografije sicer niso takšne, da bi dekleta rezala Borutove slike in jih obešale na stene v pisarnah, niti ni gole kože, da bi bil koledar podoben tistim iz 90 let prejšnjega stoletja. (fotografije)

p.s.: tale spodnja je ena izmed najlepših!

Sedaj pa še k drugemu koledarju. Damjan Murko se je tudi leta 2014 odločil, da bo svoje oboževalce razveselil s koledarjem. Wait! Oboževalci? Damjan Murko? To se mi zdi, da ne gre skupaj, vendar je dejstvo, da je Damjan Murko zopet izdal koledar, kjer je veliko golote. Ne ob ocenjeval fotografij, ali fotografiranca, ampak ogled je na lastno odgovornost! Namreč s fotografom Bojanom Mihaličem sta naredil fotografije z živalmi – mucki, podganami, pajki, pitonom in papigo. Njegovo telo, živali – slika, ki bi si jo rad izbrisal iz spomina, vendar me bo za vedno opominjala na te prizore, ki sem jih bil deležen. (fotografije)