Tina Maze je zadnja leta ponos Slovencev. Predstavlja to, kar je nekoč predstavljal Bojan Križaj, ali pa kasneje Mateja Svet. Tina Maze nas je postavila nazaj na svetovni smučarski zemljevid in njene zmage razveseljujejo Slovence in tudi ostale ljubitelje smučanja. Tina je primer, kaj se da narediti, če “pobegneš” sistemu in vzameš sam usodo v svoje roke.

Smučanje je naš nacionalni šport in ponosni smo, ko naši smučarji dosegajo vrhunske rezultate. Ko ni rezultatov začnejo “kavč komentatorji” iskati razloge za neuspeh in pametovati na vseh področjih. Ampak to je naš prvi nacionalni šport, kateremu smo zvesti in brez njega ne gre. Seveda pri tem pomagajo tudi mediji – tipičen primer je bil včerajšnje 5. mesto Tine Maze, ko jo je novinar vprašal zakaj ni bilo medalje?! Ja, to je kruta realnost našega medijskega poročanja.

Tarča na nacionalki in Epilog na POP Tvju – oddaji konkurenčnih televizij, ki se med seboj borita za “rejtinge” sta imeli včeraj ob istem času tudi enako temo – namreč z gosti v studiu so se pogovarjali o Tini Maze in našem smučanju.

Kot je bilo za pričakovati – že zaradi samih gostov v oddaji, kot tudi zaradi narave oddaje sta bila oddaji med seboj povsem različni. V oddaji Tarča so se dejansko pogovarjali o tem, kaj bi bilo potrebno narediti – Jure Košir je dal odlična izhodišča, ki bi jim morali funkcionarji prisluhniti. Prav tako pa je bila izpoved Andreja Šporna, ki se je zahvalil žičničarjem, ker mu dajo zastonj smučarske karte in mu s tem omogočajo treniranje precej zanimiva in je prikazala dejansko stanje v našem smučanju. Če je za mlajše generacije poskrbljeno, je za vrhunske športnike malce manj in je čisto preveč birokracijskih zapletov in problemov znotraj zveze na kar so športniki že dlje časa opozarjali.

Na drugi strani pa je bila oddaja Epilog namenjena teatraličnosti – poskusiti narediti “špetir”, kjer bo prišlo do medsebojnega obračunavanja in pogrevanja stvari iz preteklosti, ki so se jih v Tarči zelo galantno ognili. Razumem, da so pri njih pomembni “rejtingi” in da je tudi format oddaje malce drugačen od Tarče, vendar v tem primeru bi lahko bili precej bolj “prizemljeni”.

Suma sumarum – smučarska zveza Slovenije bo morala marsikaj spremeniti, saj po Tini Maze nimamo ravno veliko vrhunskih smučarjev, ki bi posegali po zmagovalnih stopničakah. Glede na to, da se SZS že dolga leta ukvarja s tem, kako pridobiti sponzorska sredstva, bi bilo mogoče smiselno razmišljati, da bi dobili tudi privat smučarsko zvezo – ki bi z manjšim ustrojem, predvsem pa z bolj jasnim ciljem lahko dosegala boljše rezultate, kot pa jih sedaj zveza, ki nujno potrebuje prevetritev, predvsem pa spremembe delovanja.

Če želimo v naslednjih letih imeti vrhunske smučarje, potem bo potrebno narediti precej na tem področju – tako, kot so naredili pri “nordijcih”, kjer se uspehi kažejo. In spremembe bo potrebno narediti zelo kmalu, saj sicer bomo izgubili cel kup generacij, ker so nekateri, ki so pisali strategije, delali to samo za mlajše generacije in ne tudi za vrhunske športnike, ki na tekmovanjih dosegajo uspehe!

katschberg_ski_009