Tina Maze in Smučarska zveza Slovenije sta bila včeraj tema vseh medijev in vseh komentatorjev na družbenih omrežjih. Vsak po svoje je razumel dogajanje in nekdo je zagovarjal Tino Maze, nekdo Smučarsko zvezo Slovenije. Vse dogajanje včeraj je bilo bolj podobno boju, kot pa kakšni konstruktivni debati. Še posebej dramatična poročanja na določenih televizijskih postajah. Glede na to, da se je to dogajalo tudi v preteklosti, bi mediji lahko imeli precej distance do vsega skupaj.

Bodimo iskreni. Ne obstaja zgolj ena plat zgodbe v tem primeru. Niti ne obstaja samo ena rešitev. Niti se ne gre za to, kdo je zajebal in kdo ni. Gre se za to, da so določeni mediji padli na populistični fori in naredili škodo, ki se je ne da več sanirati. Pa se s tem ne postavljam na stran Tine Maze, niti na stran Smučarske zveze Slovenije. V bistvu sem precej indiferenten glede tega, saj to, kar se je zgodilo, ni stvar javnosti – ampak je stvar dveh vpletenih strank, ki bi morali to rešiti daleč od javnosti.

Dejstvo je, da je informacija o tem prišla do medijev s strani SZSja. Številka, ki sem jo jaz videl, je bila povsem drugačna od številke, ki se je pojavila v javnosti. Tudi vse reakcije in ostalo so bile pretirane in predvsem so mediji naredili levjo uslugo Tini Maze, smučanju in se jim je šlo zgolj za njihove klike, predvsem pa “ekskluzivnost” – počasi se bomo morali zavedati, da tega ni in da je vse skupaj zgolj iluzija.

Pa vendar, ker sem razumno bitje, razumem obe strani in nikogar ne obsojam. Nič takšnega ni, če nekdo za svojo storitev zahteva plačilo. Seveda je na drugi strani odločitev, če bo to plačala, ali pa bo to zavrnila. V tem primeru ni šlo za to. Prej bi pričakoval, da bo Tina Maze prišla v javnost s svojim predlogom in bo na ta način poskušala pridobiti simpatije javnosti in posledično povzročiti pritisk na SZS. Tina je podjetnica in njene uslugo so na voljo na trgu. Seveda bo poskrbela zase, kdo pa bo sicer?

Po drugi strani razumem SZS, ki ima sklenjene pogodbe s sponzorji in ki dajejo denar ne zgolj za eno osebo, ampak za vse reprezentante. Tudi poslovanje zveze ni najbolj briljantno in verjamem, da jim predlog ni bil všeč. Pa vendar – obstaja cel kup opcij, ki bi jih lahko izkoristili, predvsem pa bi pričakoval, da ne bodo prali umazanega perila v javnosti.

In potem je tukaj tretja stran – mediji in družbena omrežja. Seveda ima vsak od nas svoje mnenje in v sedanjosti tudi možnost, da ga javno izrazi, kjerkoli želi. Tudi mediji zapišejo informacije, ki jih dobijo. Koliko medijev je preverilo navedbe, predvsem pa, koliko medijev se ni postavilo v vlogo razsodnika in ni prilivalo olja na ogenj?

Ne bom enačil vseh medijev, ampak to, da je spor med Tino Maze in SZS glavna tema poročil – oprostite mediji, padli ste na celi črti. Ne, ne gre za pravico javnosti do obveščenosti. Gre zgolj za interese. Gre zgolj za užitek, ko se nekdo postavi nad nekoga in ga pohodi, ko je ta padel. Saj se spomnimo ravnatelja iz Maribora in ostalih zgodb, ki so jih ustvarili mediji. Ker mediji lahko to storijo in ker to prinaša klike.

Kaj storiti sedaj, ko je umazano perilo že v javnosti?

Na napakah se učimo. In upam, da je bila tole velika šola za vse deležnike v tej enačbi. Da bo kdo razmislil o tem, kaj se je zgodilo, predvsem pa, da se je kdo kaj naučil. Ko enkrat odpreš Pandorino skrinjico, je vsega konec. Nič čudnega ne bi bilo, če Tina Maze ne bi nastopila na poslovilni tekmi pod Pohorjem. Niti ne bi bilo nič čudnega, če bi marsikateri sponzor odklonil sodelovanje s SZSjem. Vendar srčno upam, da se bodo strasti umirile in da bosta obe strani našli skupni jezik in bo volk sit, koza cela, predvsem pa bomo gledalci dobili res kvalitetno poslovilno tekmo, ki nam bo še dolgo ostala v spominu.

Mediji? V bistvu so takšni, kot so. Njih se ne da spreminjati. Niti se ne bodo sami spreminjali. Zato smo tam, kjer smo. Ker je spor med Tino Maze in SZSjem najpomembnejša novica…

Tina Maze
Tina Maze