Par kapljic dežja in naše avtoceste postanejo povsem navadne ceste, saj se promet upočasni in nastanejo zastoji. Zakaj se to dogaja?

Kdor se vozi po naših avtocestah, se je verjetno že spraševal kakšen vpliv na vožnjo po naših avtocestah ima dež?? Namreč takrat na naših avtocestah obvezno začnejo nastajati kolone in promet iz tekočega preide v mirujoči. Kolone ne nastajajo zaradi prometnih nesreč, ki bi bile posledice mokrega cestišča, ampak kar tako (??).

Če se vsako jutro voziš po avtocesti proti Ljubljani in to že več let, potem točno veš kdaj se je boljše odločiti za vožnjoi po stari cesti, kot pa vztrajati na avtocesti in za povprečno 25 minut dolgo pot porabiti 45 minut ali celo več. Ko se zgodi to, si vzameš čas in med vožnjo začneš razmišljati o tem, kje nastane problem, ko pade par kapljic dežja, da se spremeni celoten režim vožnje. Vzrok, ki ga vidim jaz je v tem, da ljudje v dežju veliko bolj zavirajo in posledično se zgodi efekt ustavljanja, ki se širi po avtocesti.

Namesto da bi se ljudje vozili po avtocesti s pravilno varnostno razdaljo po voznem pasu in prav tako na prehitevalnem pasu, se “naguzijo” na rit avtomobila pred njim in ko on začne zavirati, zavirajo tudi samo in posledično še vsa vozila za njim – efekt rdečih luči (ki je bil najbolj fascinanten v ZDA, ko sem ta efekt doživel na sedem pasovni avtocesti in se je širil kot valovanje – usklajeno) – posledično nekateri malce bolj zavirajo in se skoraj ustavijo.

Ker pa nam je precej dobro poznan efekt zelene luči na semaforju, ko mora preteči vsaj 10 sekund, da se prvi v koloni odloči, da bo speljal, je rezultat jasen – kolone in mirujoč promet na naših avtocestah. Zanima me, zakaj nikoli ob teh zastojih nikjer ne vidim policistov, ki bi opravljali svoje delo?

avtoceste_dez03

2 Responses to Dež in vožnja po naših avtocestah

  1. bogdan pravi:

    Enako se sprašujem tudi jaz. Sem pa opazil, da bližje LJ (od krtine naprej recimo) se poveča gužva. Tako da 10% neznam pojavi bi lahko pripisali LJ ali se motim.

  2. Iztok pravi:

    Men je pa še nekaj zanimivo. In sicer asfalt. Sigurno si se že večkrat peljal, recimo od Fernetičev proti Benetkam, po avtocesti. Kadar tam pada dež, skoraj ne rabiš imet vklopljenih brisalcev, ker se pred tabo, za vozečimi avti, skoraj nič ne prši. vidljivost je boljša in tudi hitrost je zato lahko večja in pretočnost… Pri nas pa, čeprav trdijo, da je najboljša podlaga, totalni shower, megla, slaba vidljivost…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.