Domačija Javornik, Krka in postrvi

V Sloveniji je par “oštarij”, kjer imajo v svoji ponudbi odlične postrvi. Kriva Ščuka in Muhvič sta meni najbolj priljubljeni in definitivno priporočam vsakemu ljubitelju dobrih postrvi.

Vendar tudi domačija Javornik, ki leži skoraj pri izviru reke Krke, v istoimenskem kraju Krka ponuja odlične postrvi. Domačija se nahaja ob sami Krki in tako je tudi v vročem vremenu zelo prijetno. Vendar pozor, domačija Javornik je precej zasedena zato je obvezna rezervacija in še na eno stvar moram opozoriti. Sprejemajo zgolj gotovino in najbljižji bankomat je oddaljen 8 kilometrov v Ivančni Gorici.

Domačija Javornik ima zelo kratek meni, kar je prednost. Vendar je kljub temu težko izbrati jedi, ki so na meniju, ker se vse slišijo precej zanimive. Prav tako je lepo videti vrč vode z meto, ki ga dobiš takoj na mizo. Na žalost nimajo Coca Cole, vendar imajo čudovit, domač metin sirup s hladno vodo, ki me je navdušil.

Predjed je bila dimljena postrv, glavna jed je bila postrv v koruzi s krompirjem v oblicah in solato, za sladico pa čokoladna pita. Predjed je bila v kombinaciji z domačim kruhom vrhunska. Glavna jed, postrv pa je bila, vsaj za moj okus premalo zapečena – namesto, da bi se zapekla, se je v svoji koži razkuhala. Tudi to, da zraven postrvi postrežejo par omakic me ne prepriča. Čokoladna pita je bila daleč najboljša čokoladna pita, kar sem jih kdaj jedel. In definitivno se bom k njim vrnil zaradi nje.

Cena: 24 eurov s pijačo

Glede na to, da nisem imel rezervacije in so se me vseeno “usmilili” in sem moral dve uri čakati v vasi Krka, kar sem izkoristil za sprehod po čudoviti okolici in sem zraven razmišljal, kako lepo bi bilo, če bi se ljudje v gostilnah malce znašli in mi ponudili stol ob reki, kjer bi v miru pil svojo pijačo in počakal na dogovorjeno uro. Vendar se niso, kot se tudi niso, da bi mi razložili vse o kajakih, ki jih izposojajo, vendar imajo samo vodene oglede. No ja, turizem je nekaj, kar se je potrebno naučiti in navaditi. Na žalost smo v Sloveniji s temi stvarmi precej zadaj!

  1. Najbližji bankomat je na Muljavi (trgovina Bomax) ali pa v Zagradcu (OMV bencinska črpalka)

    1. hvala za informacijo.. nisem ga našel na muljavi.. pa še osebje na kmetiji mi je reklo, da je najbljižji v Ivančni.. bom vedel za drugič

    2. Na Muljavi že nekaj časa ni več bankomata. Na žalost. NLB špara.

  2. Na Muljavi ni več bankomata, bankomat v Zagradcu je pa slab kilometer bližje od tistega v Ivančni Gorici.

Komentarji so zaprti.