V zapisu Jebeš javne površine, če imaš Festival Ljubljana v Križankah sem se dotaknil teme, ki zadnje dnei odmeva zelo glasno. Kdo so ljudje, ki lahko prepovejo poslušanje koncerta izza obzidja Križank!? Koga motijo ljudje, ki sedijo za zidom in se družijo? Očitno Festival Ljubljana motijo in so pripravljeni prepovedati zadrževanje na javnih površinah.

No, na Facebooku se je porodila odlična ideja, ki jo zelo podpiram – MAMMA MIA Klepetalnica – za obzidjem KRIŽANK – 17.8.2015, kjer so organizatorji zapisali:

Zaradi posega organizatorjev prireditev FESTIVALA LJUBLJANA v javni prostor med prireditvami v Križankah, občani in ostali prebivalci mesta med koncertom posedamo po parku za obzidjem Križank, od koder sicer redarji preganjajo “poslušalce” koncertnega dogajanja med koncerti FESTIVALA LJUBLJANA

Jizah Dafunk je na Facebooku zapisal zelo konkretno kritiko – tukaj je en del, s katero se strinjam.

Dejmo zapret promet okrog Roga, Metelkove, mestnih barov, u Trnovem pr sax pubu, Prešernovo okrog vrta Gajotovega jazz kluba, da ne govorim o koncertih pred Kinom Šiška, pred Škucem, pred Žmavcem, Lp-jem, pred Bikofejem, kjer nobenga ni motil hrup obiskovalcev, ampak hrup taistih umetnikov, ki jih zdej nekdo zagovarja, da morjo met tišino in je do njih to nespoštljivo. Šele zdej sem pošteku, da je bla frka špilov pred Bikofejem, ker publika ni bla tih in artisti niso hotl nastopat zarad nespoštljivosti publike, sem mislu, da je takrat bil pa hrup ovira. A ni taista mestna občina isti džumbus v Trnovem sofinancirala, pa je tist ekstremna klepetalnica, kjer si koncerta ne morš pogledat v miru, ker en čez drucga narobe obrnjeni spremljajo koncert, k jih očitno niti ne zanima. Pa tut avtomobili so vozil mim. In ne ni kriv tle Kud, Žmauc, Bikofe, Škuc, Jazz Club Gajo, Sax Pub, Metelkova in Rog, ni kriv noben, sam nehite s temi dvojni merili šupki. Očitno bi si Križanke kr monopol postavle, sej stanejo naokroglo sam 10k evričov. Visoka kultura pa to.

Še lepšo gesto pa je pokazal organizator koncerta Patti Smith, ki je na Facebooku zapisal:

Ker vidim, da je kar nekaj zmede in napačnih informacij v zvezi s prireditvami v Križankah in preganjanjem ljudi, ki želijo uživati na klopcah okrog Križank brez vstopnic….
Dotično pravilo o odganjanju ljudi iz okolice Križank, zapori cest med dogodki ipd.velja ZGOLJ za dogodke, ki jih organizira Festival Ljubljana.
Tega v nedeljo na koncertu PATTI SMITH ne bo! Tako, da če si želi kdo brez vstopnice vsest na kako klopco okrog Križank, prinest s sabo liter vina – več kot dobrodošli! Noben vas ne bo preganjal!

MAMMA MIA Klepetalnica - za obzidjem KRIŽANK - 17.8.2015
MAMMA MIA Klepetalnica – za obzidjem KRIŽANK – 17.8.2015