Mesto Thun je oddaljeno od Berna 30 kilometrov. Ima malce več kot 43.000 prebivalcev in je znan po tem, da leži poleg jezera Thun in skozi mesto teče reka Aare. Okoli leta 1190 je Duke Bertold V Zähringen zgradil grad Thun, ki še sedaj stoji nad mestom, v njem je muzej, del gradu pa so obnovili in je namenjen wellnesu.

To so bili faktografski podatki, ki niso tako zanimivi, kot je bil voden ogled mesta Thun. Če bi šel sam na sprehod po mestu, bi vse skupaj končal zelo hitro. Ker pa nas je okoli vodila navdušena vodička, pa je bilo veliko zanimivih detajlov, predvsem pa zgodovinskih dejstev in še več zanimivosti, ki jih ljudje ne opazimo.

Med poslušanjem njene razlage sem se spraševal, koliko Ljubljančanov je šlo v Ljubljani na voden ogled, kjer bi slišali vse zanimivosti, ki jih verjetno vsi ne poznajo? Bolj malo verjetno? No, jaz bom definitivno šel v bližnji prihodnosti, saj vidiš svet na povsem drugačen način.

Reka Aare, ki priteče iz jezera Thun je kristalno čista. Kljub temperaturi okoli 20 stopinj (-+) je poleti v njej veliko število kopalcev, ki se lahko legalno kopajo in skačejo vanjo. V mestu Thun je atrakcija plavanje pod lesenimi zapornicami. Na drugi strani teh zapornic pa je poligon za surfanje – primerni valovi, ki omogočajo surfarjem deskanje na vodi. Pot vodi naprej do “trgovskega dela”, ki pa name ni naredil nobenega vtisa. Namreč Švico sem si predstavljal drugače kot svaštarnico – vsaj stare dela mest, ampak tukaj je bilo vse skupaj med seboj zmešano.

Ja, arhitektura in načičkanost njihovih hiš z rožami je značilna in tisto, kar vidimo na slikah je v resnici še precej bolj potencirano. Ampak to je Švica! Sprehod po stopnicah do gradu Thun je bil zanimiv, saj je ponudil razgled na številne terase, ki jih imajo hiše na svojih strehah, prav tako pa se je videla delitev starega in novega dela mesta. Nekje zadaj pa vojaška šola in poligon za tanke – ja, če bi imeli kaj takšnega v Sloveniji. No, ne bi imeli.

Stvar, ki me je presenetila v Thunu. Neskončno število pitnikov. Na vsakih par metrov tekoča voda in vse čisto in urejeno. Dokaj nenavadno, glede na to, da je sprehod po Ljubljani nekaj povsem drugega. Predvsem pa dokaz, da se da!