Pred leti me je bilo strah letenja. Še vedno me je strah višine. Vendar jo poskušam premagati tudi s tem, da letim z letalom. Tokrat sem z letalsko družbo Swiss, ki med drugim leti iz Brnika v Zurich, prvič letel v biznis razredu v letalu “jumbolino” Avro RJ100.

Na letenje gledam zelo pragmatično – hitro premagovanje razdalj, ki pa je pri meni še vedno precej stresno. Sicer čedalje manj, ampak še vedno pred vsakim poletom razmišljam o tem, kaj vse sem pozabil, ali imam sploh karto, bom našel avto v garažni hiši in podobno. Strah je povsem brezpredmeten, saj je število mrtvih v letalskem prometu velikovelikoveliko manjše, kot pa pri vseh ostalih prevoznih “kanalih”.

Ampak nazaj k potovanju v biznis razredu. Vedno sem na ljudi, ki potujejo v biznis razredu gledal bolj tako tako. Prvi se vkrcajo, imajo vstop v “lounge” na letališču, dobijo povsem drugačno hrano, stevardi se ukvarjajo z njimi in vse ostale pritikline, ki sodijo zraven. No, če so se mi nekdaj zdeli snobi, sem sedaj malce spremenil mnenje. Če mora nekdo čakati več ur na letališču, je povsem nekaj drugega če čaka v čakalnici, ali pa “loungeu”, ki ga ponujajo različne letalske družbe. V Zurichu ima letalska družba Swiss najdaljši bar na letališčih v Evropi in je namenjen kadilcem. To, da je pijača brezplačna, da so udobni stoli in je moč delati na WiFiju, so samo dodatki. Kot tudi to, da je možno dobiti odlično kosilo, ali pa samo zaspati. Ja, samo delček teh prednosti, ki jih ponuja let v biznis razredu.

Pri manjših letalih ni velike razlike med biznis in ekonomskim razredom. Pri letalih, ki letijo preko oceana, pa je razlika ogromna. No, tudi cene so! To, da lahko izbiraš časopise, ki jih boš bral, ali pa da dobiš namesto sendviča dejansko topel obrok tudi na letalu je kul. Da lahko spiješ kolikor želiš tudi. Prtljaga pride prej, prav tako ni potrebno čakati v vrsti na vkrcanje – kar je seveda odvisno od letališč.

Izkušnja je bila zanimiva in malce se je spremenil moj pogled na potovanje v biznis razredu. Predvsem pa je bil let miren in z veseljem, sem ga posnel!

Fly Swiss / Zurich – Ljubljana / take off from Zurich, landing at Joze Pucnik / Brnik airport