Zadnja leta so startupi trend v Sloveniji. Vsi bi radi bili startupi in delali hude startupe. Realnost je malce drugačna, kar sem sam občutil tudi na lastni koži, vendar mi je všeč, da se v Sloveniji odpirajo novi podjetniški pospeševalniki in da jih bo kmalu več, kot pa bo startupov v katere bi dejansko vložil sredstva (če bi jih imel, seveda).

V petek je bila otvoritev novega ABC Huba, ki je dobil preko 2000 kvadratnih metrov prostorov v BTCju, pod Emoporiumom. Hudičevo lepi prostori, predvsem pa odlična lokacija. Res je, da je bil tisti del BTC že dolgo časa “hiša” strahov, vendar dvomim, da bo sedaj zaradi tega kaj več ljudi obiskovale trgovine, ki so v tistem delu.

Sicer mi je ideja, da je hub v takšni okolici več kot odlična, škoda je edino, da imamo v Sloveniji že toliko takšnih in podobnih stvari, namesto da bi postavili dejanski kampus in v njem imeli vse te startupe in da bi se vsi ti pospeševalniki med seboj združili. Sedaj ima vsak svoj kotiček, kjer poskuša uspeti. Pri našem številu startupov, je to res malce preveč vsega, vendar dokler je na voljo denar in sponzorji, se bo vsak znašel po svoje.

To, da na otvoritev ABC huba prideta tako dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve, ni od muh. In definitivno nekdo zelo dobro verjame v uspeh ABC huba.

Ustanovitelji podjetja ABCITI d.o.o., ki ima v lasti ABC Accelerator so:

  • BLAGOVNO TRGOVINSKI CENTER d.d.
  • AMERIŠKA GOSPODARSKA ZBORNICA
  • ABC TIM, poslovno svetovanje, d.o.o.
  • XLAB razvoj programske opreme in svetovanje d.o.o.
  • ZAVAROVALNICA TRIGLAV, d.d.
  • AGUATERA, oglaševalska agencija, d.o.o.

Veliko uspeha vsem startupom, ki se bodo prijavila v ABC Accelerator! Definitivno se splača iti pogledat prostore, ki so čudoviti. Ko sem še sam verjel v startupe, bi ubijal za takšne poslovne prostore!