Številka 5.000.000.000 pomeni 5 milijard. 5 milijard eurov nasedlih kreditov, ki so jih naše banke podelile podjetjem in jih ne bo nikoli več nazaj. Številko je včeraj na Twitterju objavila Alenka Bratušek, vendar je dejstvo, da se za to številko ve že zelo dolgo.

Smešno je, da se zadnje čase ukvarjamo z milijoni eurov za migrante, v isti sapi pa pozabljamo, da je samo v Zvon Ena Holdingu d.d. “izginilo” preko 160.000.000 eurov kreditov. V Zvonu Dva Holding d.d. pa preko 120.000.000 eurov – skupaj preko 280.000.000 eurov! Vendar sedaj se ukvarjamo z migranti in so vsi ti krediti minorna novica.

To, da so se podeljevali kredit je vsem jasno. To, da banke poslujejo na trgu je tudi jasno in posledično je ena izmed njihovih dejavnosti tudi to, da podelujejo kredite. Vendar! Kako lahko nekomu odobrijo tako visok kredit, če za njim ni kritja? Če želi fizična oseba kredit (oz. samostojni podjetnik) je to skoraj nemogoče. Pri podjetjih, ki so na spodnjem seznamu, pa je bilo očitno povsem drugače.

Dejstvo je, da je nekdo moral stati za odobritvijo teh kreditov. In verjetno so imena in priimki teh ljudi tudi na pogodbah – zakaj hudiča nekdo ne pregleda pogodb in potem te “odločevalce” ne spravi na sodišče. Zakaj v Sloveniji nihče ne odgovarja za takšne finančne malverzacije, ki so se dogajale (ki se dogajajo) in zakaj se te stvari potlačijo pod preprogo.

V privatnem podjetju bi bilo vse skupaj precej drugače. V državnih bankah pa je bil to očitno del folklore, za katerega pa nihče ne odgovarja.

Tile bančni krediti (kasneje tudi prenos na DUTB) bi bili idealna priložnost, da bi se levi in desni končno dogovorili kakšno stvar in za vselej onemogočili takšne poslovne prakse! Vendar ne, v Sloveniji se raje ukvarjamo z nekaj milijoni, ki jih bomo namenili za migrante (in jih bomo del tudi dobili povrnjenih iz EU).

Vsi tisti proti migrantom pa razmislite za trenutek – koliko nahranjenih otrok in koliko minimalnih pokojnin in plač bi lahko dvignili s tem zneskom, ko boste naslednjič spet tako zagreto skandirali, da migrantje odžirajo Slovencem denar! Bo šlo? Saj gre za otroke in Slovence, mar ne?

nasedli_krediti