Avant2Go car sharing / Ljubljana ima električni car sharing

Avant2Go je električni car sharing, ki ga bo z začetkom julija dobila Ljubljana. Matej Čer, iz Avantcarja in človek z vizijo, je včeraj predstavil projekt, ki ga od 1. julija moč uporabljati na ulicah Ljubljane. Znane so cene, vozila, prav tako pa smo se tudi odpeljali na testno vožnjo z Avant2Go električnimi vozili.

Storitev Avant2Go so razvijali v podpori sponzorjev, na včerajšnji predstavitvi, pa sta imela svoj govor tudi župan Zoran Janković in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar.

Avant2Go je car sharing. Avant2Go ni rentacar! Avant2Go flota je sestavljena iz električnih vozil in torej ni namenjena vožnjam na dolge relacije. Ljudje primerjajo car sharing z rentacarjem, kar pa niti najmanj ne gre skupaj. To sta dva različna modela.

Zakaj se je Avantcar odločil za to potezo? Z Matejem sva pred tremi leti, na istem mestu pred tremi leti govorila o viziji, ki jo ima. In med drugim je bil tudi električni car sharing, čeprav se nikjer še ni govorilo o tem. Njegove ideje so se mi zdele preveč napredne za Slovenijo, vendar je imel že takrat odgovore na vse.

Car sharing (souporaba vozil) je namreč eden izmed najhitreje rastočih trendov globalne industrije. Omogoča nižanje stroškov, predvsem pa efektivno izrabo vozila. V povprečju gre za vozilo okoli 500 eurov na mesec, kar ni zanemarljivo in kar predstavlja velik strošek. Če se k temu doda še cena garaže v Ljubljani in dejstvo, da so vozila malo izkoriščena (nekje 9/10 so vozila na parkirišču), potem je za marsikoga lahko takšna rešitev odlična.

Kakšna vozila bodo na voljo pri Avant2Go?

100% električna vozila / BMW i3, Renault Zoe in Smart Electric Drive. Odločitev za to je bila sprejeta na podlagi izkušenj, ki jih ima Avantcar, ki že vrsto let upravlja in ponuja električna vozila. Predvsem pa gre za koncept trajnostnega razvoja, kjer je pomembna tudi količina škodljivih izpustov.

Cena Avant2Go storitve?

Cene, ki so jih včeraj predstavili, se mi zdijo precej ugodne. Ceno sestavljata dve postavki / najem na kilometer in izposoja na minuto. Cene se razlikujejo po posameznih avtomobilih. Uporabnik mora ob registraciji vplačati 59 eurov.
Cene Avant2Go:

  • Smart ED / cena za minuto najema 0,05 eurov (nočna cena je 0,010 eurov) in kilometer 0,20 eurov/km – minimalna cena najema 3 eure
  • Renault Zoe / cena za minuto najema 0,07 eurov (nočna cena je 0,015 eurov) in kilometer 0,25 eurov/km – minimalna cena najema 4 eure
  • BMW i3 / cena za minuto najema 0,10 eurov (nočna cena je 0,020 eurov) in kilometer 0,30 eurov/km – minimalna cena najema 5 eure

Plastični primeri cen:

  • nakupovanje v BTC (ura in pol in 10 km): Smart ED / 6,50 eurov, Renault Zoe / 8,80 eurov, Bmw i3 / 12 eurov
  • poslovni sestanek (2 uri in 15 km): Smart ED / 9 eurov, Renault Zoe / 12,50 eurov, Bmw i3 / 16,50 eurov

Na začetku bodo ponujali “kickstarter” model, kjer si boš ob nalagnju dobroimetja na aplikacijo lahko pridobil precej cenejše prevoze – prav tako je v to všteto tudi izobraževanje in seznanjanje s samimi električnimi vozili

Kako se uporablja Avant2Go?

Preko aplikacije! Ja, uporaba je preprosta in sam sem bil presenečen, da je vse skupaj plod domačega znanja in partnerjev v tem projektu. Ko se registrirate in naložite aplikacijo, imate možnost izbiranja lokacije, kjer želite prevzeti vozilo. Na začetku bodo to bolj frekventne lokacije, v kasnejših fazah pa bo postalo teh lokacij vse več – v končni fazi si želijo da bi lahko vozilo pustili neodvisno od predvidenih lokacij. Sicer pa je uporaba podobna Biciklju – avto boste prevzeli na eni točki, na drugi pa ga boste lahko pustili.

S pomočjo aplikacije izberemo vozilo, ki ga želimo voziti. Ko pridem do vozila s pomočjo aplikacije odklenemo vozilo in v njem so ključi, s katerimi se odpeljemo. Aplikacija omogoča “pregled vozila” / namreč, ko preverite, če je vse ok z vozilom, obkljukate vse in potem se lahko odpeljete. Na koncu, preden zaključite vožnjo, vas aplikacija vodi čez proces in preverjanje, če ste zaprli okna in pustili ključe in s pomočjo aplikacije zaklenete vozilo in ga pustite na vnaprej definiranem “postajališču”.

Kdaj začne delovati storitev Avant2Go?

Prva faza in prvih 30 električnih vozil, ki bodo v modrih in belih barvah, se začne s 1. julijem. Vozila se bodo lahko prevzemala in puščala na bolj frekventnih lokacijah po Ljubljani. V prvem letu bo število vozil naraslo na 50 in tretja faza predvideva floto 500 vozil in zelo veliko število lokacij, kjer boste lahko puščali vozila.

p.s.: dogodek sem prenašal tudi preko Facebook Live, vendar je na žalost padlo omrežje in ni celoten posnetek na voljo – https://www.facebook.com/roni.kordis/videos/10153714430127532/

  1. Tole mi nekaj ne štima… cena za minuto najema 0,05 eurov/h.
    Vsako minuto 0.05€ na uro? :) Verjetno je mišljeno vsaka minuta 5 centov?

Komentarji so zaprti.