Moja svoboda nima niti cene niti vrednosti! Kakšna pa je tvoja cena svobode?

Moja svoboda nima niti cene niti vrednosti. Je pač nekaj, kar sem si uspel uzurpirati skozi čas, ko sem iskal samega sebe. Predvsem pa sem se naučil ločevati prioritete v življenju. Vsako obdobje je prineslo nova spoznanja, predvsem pa nove odločitve s katerimi sem moral živeti.

Vendar stalnica je bila svoboda. Svoboda zame ne pomeni denar, s katerim si lahko privoščim in kupim vse. Moja svoboda je moj čas. Da lahko z njim razpolagam po svoji volji, predvsem pa to pomeni, da so stvari, ki jih počnem v življenju v skladu z mojimi načeli in načinom življenja, ki ga živim.

Oguljena fraza – človeku je v življenju vedno žal za tiste stvari, ki jih ni nikoli upal narediti, ali pa jih preprosto ni naredil. Pa vendar ima veliko resnice v sebi. Ljudje se vse bolj zavedamo, da je naš rok trajanja precej omejen, vendar pozabljamo na to, da je potrebno vsak trenutek našega življenja in obstoja izkoristiti.

Pehamo se za to, da si lahko na lizing kupimo boljši avto od soseda. Plačujemo kredit celo življenje, da lahko živimo v svoji nepremičnini. Delamo cele dneve, da na koncu dneva lahko samo še pademo in zaspimo in naslednji dan ponovimo vse skupaj.

Stvari, ki jih počnemo so pač naša odločitev. Velikokrat smo sami primorani v te stvari, velikokrat se sami odločimo za tak način življenja. Vsak si najde svojo pot in po njej se giblje skozi čas.

Sam poskušam izkoristiti trenutke. Da mi ne bo nekoč, ko bom ležal na smrtni postelji žal, da nisem naredil še več neumnosti v življenju, predvsem pa da mi ne bo žal, da nisem izkoristil tega življenja, ki mi je bilo dano.

Ampak če hočeš svobodo, potrebuješ finančna sredstva za to? Drži, v vsakem primeru jih potrebuješ. Vendar je vse odvisno od tega, kako si postaviš prioritete. Ko ugotoviš koliko potrebuješ za to, da preživiš in koliko potrebuješ za to, da si lahko privoščiš višji standard – potem postane življenje preprosto.

V čim krajšem času poskušam narediti projekte, ki mu omogočajo preživetje, ves svoj preostali čas pa izkoristim za projekte, ki so mi pri srcu in v katerih uživam. Ljudje pozabljamo, da nam nič ne pomagajo bajne plače, če delamo 14 ur na dan. Če imamo najnovejšega BMW-ja, pa vendar se peljemo z njim samo v službo in nazaj, ker nimamo časa za nič drugega.

Stres in kronična utrujenost, ki sta vse bolj prisotna pri ljudeh sta posledica takšnega načina življenja. In ko ugotoviš, da imaš 50 let in da si v življenju nisi dopustil uživati, je za to vse skupaj že malce pozno.

Kako boš izkoristil/a današnji dan?