Nova24 se je pred dnevi spravila na članek, ki je bil objavljen v Delu in na spletnem mestu Dela. No, niso se spravili na članek, da sem povsem natančen, ampak so se spravili na Delo, ker so objavili odličen intervju z bobnarjem skupine Anti-Flag. Pat Thetic ni “šparal” besed, ko je opisoval Donalda Trumpa in to je bilo dovolj, da je Nova24 zapisala, da je “Režimsko trobilo Delo voditelja svobodnega sveta označuje za ‘kup dreka’” (vir).

Kaj me je zmotilo v njihovem članku? Tri stvari bodejo v oči:

  • Vsekakor to ni prvič, da so v Delu zapisali ostre kritike na račun novega ameriškega predsednika.
  • Nekateri slovenski mediji pa vseeno skušajo prikazati voditelja svobodnega sveta, predsednika najmočnejše države na svetu, kot nevarnega otroka s kodami za jedrsko orožje ali nestabilnega senilnega starca, ki ne ve, kaj govori.
  • Ali ni vendarle naloga novinarja predstaviti vse plati zgodbe, soočiti različna mnenja, ne le tista, ki sovpadajo z njegovim lastnim mišljenjem?

Ni bila kritika Dela, ampak je bil intervju, kjer je Pat Thetic povedal svoje mnenje. Kar pomeni, da so predstavili njegov pogled – glede na to, da je skupina že od samega začetka znana po svojih kritičnih pogledih na svet v katerem živijo, da se borijo za človeške pravice in so proti vojni in vsem ostalem, kar je v DNKju Donalda Trumpa, je tudi intervju primeren temu. In zame, ki očitno ne delim mnenja z Nova24 je odličen intervju – takšnih intervjujev, kjer dejansko nekdo upa povedati svoje mnenje je vse manj.

Kako kdo prikazuje “voditelja svobodnega sveta”, ki javno podpira fašizem, je seveda stvar medija. Tako, kot če bi rekel, da naj Nova24 piše objektivno o migrantih in levici. Pa vendar ni to argument na katerega bi se sam zanašal, ali pa ki bi bil merodajen. Seveda se lahko delamo, da ne obstaja fašizem, kot to počnejo pri Nova24 in rinemo glavo v pesek. Ampak to je njihova odločitev.

Novinar je predstavil mnenje bobnarja skupine in ne vem, koga bi moral postaviti na drugo stran zgodbe, da bi bilo uravnoteženo? Mogoče Marjanco?

Razumem, čas kislih kumaric je. In 210 komentarjev, kolikor jih je pod člankom na Nova24 je povsem zadostni pokazatelj, kako polarizirajo državo in kako delijo ljudi. Ker bi morali na Delu uravnotežiti članek, predvsem pa bi morali zagovarjati Donalda Trumpa. Ker to je demokracija!