Klevevž / Klevevška toplica pri Šmarjeških toplicah / kako sem skočil v izvir termalne vode / 25.12.2017

Klevevž. Za kraj sem slišal že večkrat, sploh ob povezavi z mojimi skoki v hladne vode. Pa vendar se ta izvir termalne vode pri Šmarjeških toplicah, ki ga domačini imenujejo Klevevška toplica, od ostalih loči po tem, da ima celo leto voda okoli 20 stopinj. Jeap, topla termalna voda.

Zakaj bi potm skočil vanj? Po skoku v Krko sem se odločil, da grem preveriti še ta izvir tople vode, ki leži pod razvalinami gradu Klevevž. Kraj ni težko najti, saj so na Dolenjskem zelo dobro označene poti in ceste. Je pa tale izvir mogoče inspiracija za naslednje leto – da odkrijem termalne izvire, ki jih ljudje lahko uporabljajo v Sloveniji in so povsem naravni.

Nazaj h Klevevžu. Avto pustiš parkiran ob cesti in se odpraviš peš približno 100 metrov do “bazena” s termalno vodo. Ja, nekdo se je potrudil in sezidal bazen. Jaz sem imel srečo, da sta bila takrat v bazenu samo dve osebi, ki pa sta kmalu odšla. In pozor. Kljub temu, da ima voda 20 stopinj, je zunaj bilo blizu ničle (0) – ker leži Klevevška toplica v gozdu v senci in je zraven še precej deroč potok.

Ko sem skočil v vodo je bilo prijetno, ampak ko sem dvignil telo izven vode, pa je bilo nekaj povsem drugega. Veliko lažje sem preživel skok v Krko in zunanjo temperaturo 8 stopinj, kot pa teh 20 stopinj in zunanjo temperaturo blizu ničle.

Tale izvir termalne vode mora biti idiličen poleti. Še posebej, če prineseš par svečk in si pod milim nebom v topli vodi. Definitivno bom preizkusil!