Nikoli nisem pisal o cepljenju, ker je to področje za katerega sem bil prepričan, da je vsem jasno zakaj je potrebno – predvsem pa, da smo se naučili dovolj iz zgodovine. Pa vendar sem zelo očitno živel v zmoti in je tema o cepljenju še ena izmed tistih tem, ki deli Slovence na naše in vaše.

Na spletu obstaja cel kup teorij zarote tistih, ki nasprotujejo cepljenju. Obstajajo tudi ljudje, ki verjamejo v chemtrailse in verjetno tudi v božička, ali pa Petra Pana. No, teh nasprotnikov cepljenja je na spletu veliko. Oboroženi z znanjem, ki so ga prebrali na kakšen od njim ljubih portalov, predvsem pa prepričani, da je vse skupaj ena velika zarota in otroci ne potrebujejo cepiva, ker jim povzroča večjo škodo …

Če je temu res tako, potem si niti ne predstavljam kako super človek bi bil jaz, ki sem bil cepljen proti vsemu (sarkazem, da ne bo kdo razumel napačno). V bistvu poskušam biti politično korekten, čeprav mi gre ta korektnost že počasi na določene organe telesa. Zaradi enega necepljenega otroka lahko zboli cel razred sošolcev – ampak, ker gre v tem primeru za pravice “staršev necepljenega” otroka bodo le ti skoči v zrak in zagovarjali svoje pravice – ker vsi ostali pač nimajo pravic, kajne?

Po drugi strani pa verjamem, da je najbolj preprosto biti prestrašen – kakšen so posledice cepljenja, kar si lahko vsak prebere na internetih in na forumih, kjer se podobno misleči združujejo. In razumem, po branju tistih teorij zarot se mi zdi čudno, da ni v Sloveniji več scenaristov res domišljijskih zgodb.

Nazaj v realnost. Poslanci SMC in nekateri poslanci Desusa so predlagali novelo zakona s katero bi omejili vpis necepljenih otrok v vrtec. Necepljeni otroci zaradi nemedicinskih razlogov ne bi mogli biti vpisani v vrtec oz. javnofinancirane zasebne vrtce. Otroci, ki imajo medicinske kontraindikacije in z odločbo komisije za cepljenje, se bodo lahko vpisali v javni in javnofinancirane zasebne vrtce.

Ideja se mi zdi dobra. Poleg tega novela rešuje tudi še ostale probleme – namreč elektronski register, ki bo reševal problem pediatrov, ki so morali prijavljati starše, ki niso cepili otrok … Predvsem pa ne bodo otroci, ki hodijo v vrtec z otroki, ki jih starši zaradi svojih prepričanj, ne bodo kolateralna škoda njihovega pametovanja.

Smešno in žalostno pri vsem tem je, da živimo v letu 2018, pa vendar še obstajajo ljudje, ki živijo v svetu teorij zarot in cepljenje obravnavajo kot zdravstveni fašizem in trdijo, da cepiva ne delujejo. Še bolj smešno pa je, da novele zakona niso pripravili na ministrstvu za zdravstvo, kjer se očitno še vedno ukvarjajo z ukinitvami dodatnih zavarovanj – očitno je bila to edina želje ministrice Milojke.