Vsak dan več informacij. Vsak dan več sestankov. Bombardirani smo iz vseh koncev in krajev z informacijami, ki si jih moramo zapomniti in ne smemo “zajebati”. Seveda je vse nujno in nič ne smemo pozabiti. Si zapisujete v rokovnik? Si pomagate s pametnim mobilnim telefonom? Imate tajnico, ki za vas opravi te zadeve? Ali pa ste tako trmasti, kot sem jaz in ne verjamete v zapisovanje? Zakaj? Ker ko si začneš zapisovati – začneš pozabljati..

Glede na trend naših življenj je pozabljanje nekaj povsem normalnega. In vsakomur se lahko zgodi, da pozabi na sestanek, da pride na kosilo par ur kasneje, ali pa da zamenja dan in pride v službo v soboto (no, ta primer je tukaj samo zato, ker se mi je zdel zabaven). Posledično veliko ljudi uporablja novodobne pripomočke za organiziranje in planiranje svojega časa:

  • “old skul” beležka
  • google calendar
  • opomnik na telefonu
  • specialne aplikacije, ki omogočajo preprosto organizacijo aktivnosti in usklajevanje z družino

Jaz sem se pred par leti odločil, da bom poskusil brez vsega tega. Ko možgani ugotovijo, da jim ni treba razmišljati o določeni stvari, potem postanejo bolj leni in človek zelo hitro ugotovi, da smo zaradi pripomočkov za organizaranje časa postali bosi in si ne zapomnimo več ničesar.

En tak primer so telefonske številke. Pred desetimi leti sem znal na pamet večino telefonskih številk v svojem telefonu. Sedaj – mogoče bi znal tri telefonske številke na pamet, vse ostalo pa je v telefonu. In dejansko niti vec ne razmišljam o številkah, ker jih hrani telefon in so na dosegu enega klika. Tudi včasih so bile tam, vendar je bilo njihovo število omejeno, predvsem pa se nisem vedno zanašal na tehnologijo.

To je precej podobna situacija, kot je pri zapisovanju. Zelo redko, ampak priznam, da se tudi meni zgodi, da pozabim na  sestanek, ali pa da pridem kam kakšen dan prej. Ampak to so redki momenti in zaenkrat mi moja metoda deluje še precej dobro.

Ali bom čez leta spremenil svoj pogled na vse skupaj in začel uporabljati “opomnike”? Upam, da ne bo potrebno, vendar če se bo število informacij dnevno še kar naprej dvigovalo – potem bom verjetno tudi sam moral poiskati rešitve, ki mi bodo pomagale organizirati del življenja.