10year 10year

#10yearchallenge / kaj stoji za tem “projektom” v katerem sodelujete?! Prepoznava obraza in staranje?

Sodelujete v #10yearchallenge? Ste objavili svojo fotografijo v letu 2019 in izpred desetih let v “akciji” #10yearchallenge na Facebooku ali Instagramu? Gre res samo za idejo, ki jo nekdo začel, ali pa je zadaj še kaj več?

Ko sem pred dnevi videl prve objave z označko #10yearchallenge je bil moj prvi pomislek – Facebook nekaj testira. Namreč, ko se zgodijo takšne akcije in ki jo potem nadaljuje cel svet, mora biti zadaj nekaj večjega.

Če bo kdo pomislil, da obožujem teorije zarote, naj povem, da se moti. Gre zgolj za to, da ne verjamem, da se določene stvari zgodijo organsko – se pa zgodijo s točno določenim namenom. In o tem namenu so pisali tudi pri Wiredu.

Dejstvo je, da bo “face recognition” v prihodnosti vse bolj pomemben. Če že sedaj odklepate svoj telefon s svojim obrazom, si lahko predstavljate kaj vse bi se še dalo storiti s to tehnologijo. In tudi pri Facebooku, kjer hranijo ogromno število fotografij posameznikov so očitno šli v to smer – dejstvo je, da se Facebook že dolgo časa ukvarja s “face recognitionom”, ampak #10yearchallenge je korak naprej.

Namreč, kako naučiti “računalnik”, da prepozna človeka, ki se skozi čas spreminja na podlagi njegove fotografije? Če imaš zadostno število podatkov, potem se to da. In #10yearchallenge je lahko tudi točno to – neskončno fotografij obrazov, kjer se vidi deset let razlike. Uporabniki celo označimo vsebino, ki jo potem “pajkci” prinesejo domov Facebooku (ali pa kakšnemu drugemu servisu) in potem lahko analizirajo ogromne količine podatkov in tako predvidijo staranje obraza, kar pa je precej pomembno pri obdelavi in predvsem pri uporabi “face recognitiona”.

Pri Facebooku so se odzvali na to teorijo zarote in zapisali: “This is a user-generated meme that went viral on its own.”

Seveda, obstaja tudi možnost, da gre za posvem nedolžno stvar. Ampak čas in svet v katerem živita sta namenjena zbiranju podatkov, ki so denar. In zadaj niso majhne številke, predvsem pa ni naključij, saj je vse v podatkih. Sedaj tudi to, kako ste se spremenili v desetih letih. Kdorkoli že obdeluje te podatke …

10year
10year