Medijske toplice so bile sramota Zagorja. Napačne odločitve veljakov občine izpred mnogo let so povzročile dolgoletno propadanje nekoč idiličnega bazenskega in hotelskega kompleksa. Pa vendar je danes v medijih zaokrožila novica, da je Medijske toplice kupila družba Global leasing. V bistvu moj sosed.

Medijske toplice je Janez Vajkard Valvasor omenil že leta 1689 v knjigi Slava Vojvodine Kranjske. Nekoč so se ponašale z izvirom termalne vode s temperaturo 25 stopinj, ki je bila zdravilno sredstvo za stanja po poškodbah gibal, …

To je bilo v davni preteklosti. Jaz se Medijskih toplic spomnim iz časov 35 let nazaj, ko so bile idealen kraj, kamor sem se hodil kopati. To so bili še časi starih Medijskih toplic, ko so bili trije bazeni – otroški, ribiški in veliki. Pomfri, ki so ga pekli poleg ribiškega bazena, je bil najboljši pomfri na svetu. In ležanje na travniku, med čebelami sploh ni bilo problematično.

Leta 1988 je bil celoten kompleks zgrajen na novo. Namesto travnika beton, namesto majhnih bazenov je vse postalo veliko, zgradili so tobogan in povsem spremenili smisel Medijskih toplic. Postavili so hotel in povečali kapacitete. Odprli so zaprt del s savnami in notranjim bazenom. Spremenili so se tudi obiskovalci.

Nič več znancev, ampak samo tujci, ki so prišli za en dan. In občutka domačnosti, ki sem ga imel pred tem, ni bilo več. Na “lastnem terenu”, sem se počutil tujec. No, prišlo je tudi “meso” iz drugih krajev Slovenije in nam je bilo vsaj to v tolažbo.

Povišali so cene vstopnic, krompir ni imel več istega okusa, natakarji so bili mladi in neprijazni. Začela se je transformacija Medijskih toplic. Dokler so bila poletja vroča in je bilo dovolj kopalcev je bilo super. Pozimi so ljudje hodili v savno in v notranji bazen. Vendar se je to kmalu spremenilo. Inšpekcija je zaprla notranji bazen in s tem savno in hotel “sredi ničesar” res ni najbolj privlačen za petične tujce, ki si želijo kaj več kot spanja!

Ko so se stvari začele spreminjati v Sloveniji, so prišli tudi “trgovci z novci”, ki so odkupili kompleks. Na začetku so vlagali sredstva v vzdrževanje, kasneje so poskušali z diskoteko, konferenčnimi zadevami, vendar nekako ni šlo. V disku so se pretepali, za konference ni bilo dovolj zaposlenih. Restavracija, ki je bila lepo opremljena je bila brez gostov, čeprav je bila postrežba odlična. Tako se je začel konec zgodbe o Medijskih toplicah.

Ni bilo prihodkov in ni bilo več vlaganja v infrastrukturo. Zanemarjeno je postajalo vse skupaj in za domačine je to postajal kraj “sramote”, kajti že vožnja mimo objekta je precej zastrašujoča – vse razpada, lastniki so pobrali iz hotela vse, kar je bilo vrednega in vse skupaj pustili propadati. Od bleščeče podobe ni ostalo niti delčka. Po domače povedano, vse je šlo v k.u.r.a.c!

Upam, da bo Samo investiral dovolj denarja, da to deset in več letno sramoto uredi in ji povrne ugled, ki ga je nekoč imela. V bistvu je situacija tako žalostna, da slabše sploh ne more biti. Predvsem pa si želim, da bi Medijske toplice postale zopet kraj, ki je bil nekoč. Preden so si ljudje z novci zaželeli še več novcev in v lakomni pohlepnosti uničili vse.