Kajenje je draga razvada. Pri nas sicer malce manj draga, kot recimo v Angliji. In verjetno se vsak kadilec zaveda, da ima država veliko korist od vsakega kadilca, saj pobere od vsakega zavojčka cigaret skoraj 80 odstotkov! Glede na ceno zavojčka cigaret, ki stane v povprečju nekje 3,50 eura, bi morala biti država precej srečna da je v deželi veliko kadilcev.

Pravi kadilec nikoli ne razmišlja o tem, koliko denarja ga stane njegova razvada. Uživa v svoji cigareti, času, ki ga ima zase in sprostitvi, ki jo prinese vsak dim cigareta. Vendar je včasih potrebno narediti tudi “reality check”, ki pa marsikoga prizemlji, saj so zneski, ki jih kadilci zapravijo za cigarete skozi življenje lahko enormno visoki!

Preprost primer: predpostavim, da je nekdo začel kaditi pri 18 letih. Na dan skadi povprečno 10 cigaret. Kot sem že omenil zgoraj, je povprečna cena škatlice 3,50 eura. Kadi do svojega 70 leta, kar pomeni, da je kadil 52 let, oz. 18980 dni.

Kar pomeni, da je v tem času skadil 189.800 cigaret – kar je enako (če se cena ne spreminja) 33.215 eurov. Ni majhen znesek za razvado, kajne?

Po drugi strani pa bi lahko upoštevali še čas, ki ga je nekdo porabil za kajenje cigaret. Če upoštevamo, da se kadi cigareta 2 minuti (ali se manj ali več je odvisno od posameznika) bo v tem času porabil za kajenje 263 dni – oz. z drugimi besedami, vsako leto je porabil 5 dni časa za kajenje.

To je 120 ur letno, ki se lahko pretvorijo v denar (recimo da je nekdo plačan 10 eurov na uro) in dobimo znesek 1200 eurov, ki jih je “vrgel” stran s kajenjem. To niti ni tako majhna številka in če sedaj seštejemo čas in znesek, ki gre za cigarete, potem ugotovimo, da lahko kadilec v času svojega življenja prihrani skoraj 100.000 eurov?!

Seveda, če bi bil to idealen svet in če bi se dejansko vse izšlo, kot je treba. Po drugi strani pa bo marsikateri kadilec rajši dal denar za cigarete, ker je v njih našel svoj užitek, kot pa da bi si s tem denarjem kupil superduper avto!

p.s.: in ja, tisti, ki so nehali kaditi se pogosto sprašujejo kje je ves ta denar, ki bi jim sedaj moral ostati vsak mesec. Pa ga ni!