Lea Sirk, naša letošnja udeleženka Evrosonga, je ugotovila, da potrebuje za to tekmovanje tudi videospot. Razpis je objavila na spletni strani in ponudila 2.000 eurov bruto zanj?! Hvala, ne.

Da. Prav ste prebrali. Scenarije so morali interesenti poslati do 5. aprila in očitno jih je bilo več, saj mora sedaj 5 kandidatov posneti po tem scenariju videospot in ga dostaviti do 15. aprila.

Kaj? Da. Prav ste prebrali. Izbrali so 5 scenarijev in sedaj so se ti morali lotiti snemanja videospotov. Na koncu bo nekdo nagrajen z 2.000 euri bruto nagrade.

Par stvari iz pravil:

  • scenarij mora biti avtorsko delo in ne sme vsebovati idej iz videospotov drugih avtorjev
  • scenarij mora ohraniti sporočilnost skladbe, imeti mora filmsko vsebino, največ eno četrtino časa (25%) pa v njem lahko sodeluje tudi Lea Sirk
  • avtorjev scenarija je lahko več. V tem primeru se nagrada deli
  • avtorji petih izbranih scenarijev bodo posneli videospot po scenariju. Del videospota, v katerem nastopa Lea Sirk, mora biti simuliran.
  • avtor zmagovalnega videospota s sprejemanjem teh pravil in pogojev dovoljuje neomejeno predvajanje zmagovalnega videospota na uradnem YouTube kanalu Lee Sirk in se za kakršnekoli dejavnosti v zvezi s spotom odpoveduje vsem dodatnim honorarjem.
  • preostali štirje spoti, ki bodo v finalu, ampak jih komisija ne bo izbrala, ne smejo biti javno objavljeni do 15. maja 2018. V nasprotnem bodo odstranjeni z vseh spletnih kanalov zaradi kršenja pravil iz tega razpisa.
  • avtor zmagovalnega videospota bo prejel denarno nagrado v višini 2.000 evrov bruto.

V bistvu se mi zdi poteza Lee briljantna. Za 2.000 eurov bo dobila videospot – o tem, kakšen bo, bom rajši pametoval, ko ga bom prvič videl.

Vendar se mi to, da nekdo pošlje scenarij in snema video za honorar 2.000 bruto zdi zelo napačno. S tem se postavi nova “meja” cene za snemanje videospotov. Takšni projekti so pisani na kožo tistim, ki “dumpajo” cene na trgu. Ampak to je Slovenija in v njej so stvari drugačne. Če je bilo prijavljeno 5 scenarij, potem bodo dobili tudi 5 videoposnetkov. Ponavadi se ne dela tako – da dobiš pet spotov in izbereš tistega, ki je boljši. Ampak najdeš izvajalca, s katerim skupaj posnameš spot.

Eh, ja … Lea Sirk … Hvala, ne!