Nekoč je bilo kampiranje. Zadnja leta pa je vse bolj popularen glamping aka luksuzno kampiranje. Pri vseh teh novodobnih pojavih me zanima, zakaj se ni še nihče spomnil in postavil glamping na vodi? Ampak do tega še pridem …

V nekih drugih časih smo hodili na morje z nahrbtniki in šotorji. Verjetno se marsikdo spomni postavljanja šotora v kampu – ko je bil končni izdelek precej drugačen, kot pa tista slika, ki je bila na navodilih. Če smo doma trenirali postavljanje šotora, potem je bila realnost vedno nekaj drugega. Pred “turbo maximusom” (ali nekaj podobnega) smo uporabljali navadne napihljive blazine, ki so ponavadi do jutra že “spustile dušo”. In zjutraj nam je bilo povsem jasno koliko kamenčkov je pod našim šotorom.

Pa vendar to ni bila najhujša stvar, ki nas je doletela. Huje je bilo, ko je začelo deževati in ti šotori še niso imeli vodnega stolpca, kot ga imajo sedanji. Ko si se zjutraj prebudil v mokrem in imel tudi mokra vsa oblačila in si naslednje dni preživel ob sušenju vsega – no, temu se je reklo včasih kampiranje. In to, da si moral zjutraj v vrsti čakati na prost wc, ker zjutraj je pač potreba celotnega kampa precej velika in zvečer, ko si se odločil, da se urediš, je ponavadi že zmanjkalo tople vode.

Takšne spomine imam jaz na kampiranje – in res je, da sem to počel samo parkrat, ker sem prekmalu ugotovil, da imam raje nad seboj vsaj trdo streho – vsaj prikolico in mi je vseeno, če se ponoči zgodi vesoljni potop. Kasneje se je moj koncept počitnic spremenil in pred par leti sem začel opazovati trend glampinga, ki se je začel širiti po Sloveniji in v njeni okolici.

V bistvu gre pri glampingu za luksuzno kampiranje. No, jaz se sprašujem kakšne veze ima kampiranje s tem, da prideš v glamping kamp z Louis Vuitton torbico in vso mogočo kozmetiko, saj te tam pričaka arhitekturno dovršena lesena hiška, ki ima pred seboj jacuzzi in ves komfort, ki ga lahko pričakuješ tudi v boljših hotelih. Še zajtrk te pričaka pred hiško.

Ja, zavedam se, da si v stiku z naravo in da ljudje vse bolj cenijo komfort. Mogoče je moj pogled na vse skupaj malce drugačen, ker sam živim v gozdu in v bistvu “glampam” že zadnjih 15 let – no, nimam LV torbice in tudi jacuzzija ne pred hišo.

Glamping je v Sloveniji na zelo visokem nivoju. Kreativnost arhitektov in žepi investitorjev so zanimivi in obiskovalcem pričarajo res čudovita izkustva. Predvsem pa je glamping postal nedostopen za veliko Slovencev – cene preko 100 evrov na noč … V primerjavi s kampiranjem je tole kar zalogaj.

Vendar vsakomur svoje. Nekateri so za takšno izkustvo pripravljeni plačati veliko, drugi pač ne. In vsak ima možnost in pravico do izbire. Edino prav se mi zdi, da obstaja takšna ponudba, mogoče je samo besedna zveza luksuzno kampiranje nekaj, kar mene moti – kot sem že zgoraj omenil, verjetno zaradi samega dojemanja kampiranja iz preteklosti.

In sedaj še k glampingu na vodi. Zakaj v Sloveniji ni še nihče postavil luksurioznega glampinga na kakšnem jezeru, ali pa celo morju? Kot hiške na Baliju, ki jih vedno znova občudujemo, bi lahko tudi v Sloveniji imeli kakšen takšen projekt, ki bi petičnim gostom omogočil, da preživijo svoj čas na vodi.

Niti ni slaba ideja, kajne? Mogoče je čas, da začnemo zbirati sredstva z ICO (al je to že čist preveč 2017?) in potem postavimo Water Glamping Resort (WGR), kjer bodo imeli obiskovalci omogočen skok v vodo iz spalnice. Kjer si bodo sami lahko nalovili večerjo in kjer bodo lahko uživali v pogledu na gužvo na obali, ko bodo sami kraljevali na svojem delčku “glamping otočka”.

Pije vodo ta ideja?

2 Responses to Glamping na vodi in kako je glamping spremenil koncept kampiranja

  1. Mark pravi:

    Ja glamping je trenutno “in”. Razlogov za to je več. Med drugim tudi te, ki si jih omenil. Klasičnih šotorov je v kampih vedno manj. V bistvu so kampi vedno manj namenjeni kampiranju. Torej ljudem ki pridejo s šotori, prikolicami itd. Še pavšaliste počasi mečejo ven oz jim povišujejo cene tako da gredo kr sami. Škoda je edino da kampi niso več primarno namenjeni kampiranju, cene kampiranja pa tudi ce prides s svojim sotorom primerljive z apartmajem. Sicer pa ja glamping je “in” tako da vsi ponudniki “jahajo” na tem valu dokler traja. Če se prodaja zakaj ne. Določeni imajo dovolj denarja da si privoscijo hisko za 300eur na dan in so v stiku z naravo. American ki pride iz stolpnice in je skoz v stiku z betonom pom9je z veseljem da 300 eur na dan da je na Bledu recimo v naravi pa še nic ne rabi s sabo nosit. Ne šotora, ne spalk, blazin samo kreditno pa cunje ;)

    Glamping na vodi? Tud sam sem razmisljal o tem. Pomoje je problem v dovoljenjih vsaj pri nas. Na bledu npr imaš še z barom na obali probleme kaj šele z glampingom na vodi. Pa obala mora bit dostopna vsem pa nihce ni lastnik itd. Pa mogoce kaksen otrok pade v vodo pa ne zna plavat in utone kdo bi pol pri nas odgovarjal? Pomoje je problem v birokraciji kot marsikje pri nas.

    Sicer pa zrihtaj zemljo/vodo pa papirje pa pridemo postavit ;)

  2. Iztok pravi:

    Dovoljenja za turistične objekte ob in na vodi so v Sloveniji misija skoraj nemogoče. V 15metrskem pasu ob vodah se ne da postaviti skoraj nič, na vodah pa sploh ne. Število soglasij za tovrstno dejavnost zanesjivo presega število 200 različnih dovoljenj. Če te zanima kaj več te vabim ob Zbiljsko jezero na kavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.