Po poročanju medijev v primeru “Štajerske varde” in Andreja Šiška sem dobil občutek, da je on narodni heroj, ki bo rešil in zaščitil Slovenijo. Namesto, da bi ga organi pregona primerno obravnavali, je dobil “prime time” v vseh televizijskih poročilih. Namesto, da bi ga mediji obravnavali kot kriminalca, kot to ponavadi znajo zelo dobro početi, so bila vprašanja v povsem drugi smeri.

Ne, ne želim se spuščati v novinarsko delo. Niti ga ne želim kritizirati, vendar je včasih potrebno malce več kritične distance do takšnih primerov – sploh v primerih, ko ljudje z orožjem skačejo po gozdu in se vzpostavljajo “varde” po Štajerskem. V bistvu je bil tole še en izmed dokazov, da mediji potrebujejo takšne novice, ker to prinaša klike in to prinaša oglaševalski denar. Namesto, da bi imeli kritično distanco, če mu že dajo medijsko publiciteto, so se odločili za prijeten pogovor z njim v ozadju pa kip generala Maistra. Kaj sporoča ta simbolika je verjetno jasno samo novinarjem, ki so pripravljali izjave z njim.

Pa vendar ni krivda zgolj na strani medijev. Krivda za to je na strani obveščevalne službe, ki že devet mesecev stavka – pa nihče tega niti ne opazi – posledično se pojavi vprašanje, če to sploh potrebujemo? In vseh tistih organov, ki bi morali na prve posnetke takoj odreagirati, pa so to storili šele po več kot 30 urah opozarjanja na situacijo.

Bil sem med tistimi, ki ni verjel, da gre za Ukrajino in sem po svojih močeh dokazoval, da gre za Slovenijo in da tole ni ok. Veliko gnoja je bilo zlitega po meni zaradi tega v tistem času in še več podtikanj in laži. V končni fazi je desnica poskušala zaspinati vse to v smer, da gre za Murglje, Kučana, Golobiča, Šarca in njihovo igro. Težko razumem kaj se mora dogajati v glavah teh desnosučnih ljudi, ki vsako stvar izkoristijo za #fakenews, predvsem pa je za njih vsak dogodek zgolj in samo obračun z drugim polom.

Niti po tem, ko je bilo jasno, da gre za Andrej Šiška, predvsem pa, da gre za Slovenijo niso imeli jajc, da bi rekli, da so se motili in da bi se opravičili. Kot fijakarski konji so trobezljali še naprej, da ne gre za Slovenijo.

Na koncu se je oglasil tudi Janez Janša, ki je začel primerjati varde s tistimi, ki na partizanskih proslavah pridejo oblečeni v partizanska oblačila in imajo s seboj orožje – ki pa ni delujoče in ki je namenjeno ravno temu – za proslave, saj z njim ni mogoče streljati. Ampak Janez je pač izkoristil priliko za to – no pri tem pa je pozabil, da je njegova paravojaška vojska bila fotografirana v cerkvi – z orožjem … Ampak to je pač Janez in njemu je vse dovoljeno …

Zanima me, kaj se bo zgodilo z Andrejem Šiškom? Bo naslednjič spet kandidiral za predsednika? Se bo Borut Pahor pogovoril z njim, kot je to že storil in ali bo treba čakati več kot 24 ur na njegov odziv na situacijo? Mogoče pa je problem Slovenije ta, da nihče več nima jajc, da bi karkoli storil, ker vsi želijo biti zgolj in samo še všečni.