Twitter je kul, sem zapisal leta 2008, ko sem ga začel malce bolj resno uporabljati. Tviterašev v Sloveniji ni bilo veliko, predvsem pa smo se večinoma med seboj poznali. Twitter je bil informativen, zabaven, predvsem pa se uporabniki med seboj nismo žalili in ni bilo polariziranja, kot smo mu priča zadnjih nekaj let, ko so ga odkrili politiki in njihovi vojščaki.

Ne, v tem zapisu ne bom pljuval po določenih pripadnikih, ker je to povsem nesmiselno. Tudi ne bom obujal spominov na neke druge, predvsem pa lepše čase, ko smo tviteraši hodili na #tvitmite, organizirali #twestivale in zbirali denar v dobrodelne namene in smo se med seboj spoštovali.

Zadnje čase je na tviterju ravno obratno – gre se samo za dokazovanje, kdo ima “daljšega”. Kdo bo koga bolj požalil. Predvsem pa gre za agitacijo – seveda, če je pa to orodje namenjeno ravno temu – da lahko preprosto širiš #fakenews, kar smo se lahko najboljše naučili v primeru Donalda Trumpa in ti nihče ne more nič. Ravno obratno, bolj kot širiš neresnice, več imaš sledilcev in več je interakcije – vsaj tako bi lahko sklepal po tem, kar se dogaja zadnja leta na tviterju.

Priznam, večkrat sem že razmišljal o tem, da bi ga zapustil tviter in tudi ostala družbena omrežja. V končni fazi gre za zgubljanje časa, po drugi strani pa so ti kanali tudi dobri za pridobivanje informacij. In glede na to, da mi je bil tviter od nekdaj všeč, za razliko od instagrama, ki je sedaj postal zgolj prostor, kjer objavljajo “shiny happy people” svoje popolne fotografije sebe in mogoče narave, se sprašujem do kam bo šlo vse to? Se bo ta trend kdaj obrnil, ali bo tviter postal še večja kloaka?

Nekoč so mi rekli, da narava poskrbi, da se stvari uravnotežijo. No, družbena omrežja so dokaz, da temu ni tako. Ljudje pač ne vržejo puške v koruzo in se ne dajo motiti niti pod razno. In posledično dobimo to, kar imamo sedaj. Veliko uporabnikov se seli na novo družbeno omrežje Mastodon, ki omogoča drugačno izkušnjo, kot jo zadnja leta omogoča Twitter. Vendar, če sklepam po preteklosti, ko se doseže določena masa ljudi, potem se vse skupaj spremeni.

Če sem se pred desetimi leti na tviterju menil o tem, kdaj in kam gremo na pijačo, je sedaj to precej težje izvedljivo. Če sem pred leti verjel v moč skupnosti, ki je na tviterju, sedaj ne verjamem več. Mogoče pa ni problem v tviterju, ampak v meni in moji percepciji vsega skupaj, kajne?