had blog roni kordis had blog roni kordis

Ali bo Twitter postal novi Facebook?

Moj Twitter profil, moj Facebook profil

Sem uporabnik Twitterja, kot tudi Facebooka že kar nekaj časa. Število uporabnikov, ki jih imata ta dva servisa so ogromne.
Facebook:

Facebook ima okrog 150 milijonov uporabnikov. V javnosti so se pojavljale številke, da je Facebook vreden 15 milijard $ in seveda tudi protiargumenti 15 Reasons Facebook Isn’t Worth $15 Billion, je pred parimi dnevi prišla na dan nova številka – Facebook je vreden 3,4 milijarde $. Številke so visoke in Mark Zuckerberg – 25 letnik je naredil odličen projekt, ki je zasvojil ljudi.
Larry Dignan je o Facebooku zapisal zanimiv stavek: “Facebook may be the next Google. But there’s a chance it’s the next Geocities.”

Twitter:

Jack Dorsey, Biz Stone in Evan Williams marca 2006 predstavijo mikroblogersko platformo Twitter. 140 znakov naj bi bilo dovolj, da se opiše trenutno stanje.
1382% rast v zadnjem letu in s tem najhitrejše rastoča spletna skupnost v mesecu februarju (na drugem mestu je Zimbio in na tretjem Facebook). Število obiskovalcev se je v enem letu iz 475.000 zvišalo na 7.000.000.
Twitter ne uporabljajo samo otroci. Več kot 42% uporabnikov Twitterja je v starostni skupini 35-42 let in preko 700.000 obiskovalcev uporablja Twitter preko mobilnih naprav.

Kaj pa Slovenija in ti dve socialni omrežji?
Facebook naj bi uporabljalo 241.280 Slovencev, največ 112.660 v starosti od 18-25 let.
Za Twitter ni točnih podatkov, koliko Slovencev ga uporablja, ampak obstajajo samo približne ugotovitve preko različnih servisov – twitterholic172, twittercounter – 590, … (če ima kdo bolj natančne podatke, hvala!) Sam ocenjujem da je pri nas preko 1000 uporabnikov Twitterja in mogoče bi bilo smiselno organizirati kak Twitter party?!


Twitter se v Sloveniji šele prebuja. Zadnje čase, ko je tudi veliko več govora o tem servisu pri nas, se tudi dnevno veča število uporabnikov.
V svetu obstaja cel kup zvenečih (slavnih) imen, ki Twitajo (celoten spisek):
Britney Spears
Ashton Kutcher
Demi Moore
Lance Armstrong
Shaquille O’Neal
Al Gore
Kevin Rose
MC Hammer
Diablo Cody

Ampak ali lahko Twitter prehiti Facebook? Dvomim!
Kljub velikemu številu uporabnikov in znanim imenom je Twitter vseeno precej drugačen servis kot Facebook.

Facebook ponuja razne neumne kvize, poke, in ostalo sranje, kar pride prav “določenim ljudem”, ki nimajo ničesar bolj pametnega za početi.

Twitter pa vzpodbuja več intelektualne zrelosti – spodbuja razmišljanje, odkrivanje novih stvari, sporočanje dogodkov in predvsem spreminja način dojemanja stvari. Čeprav se v zadnjem času pojavlja cel kup spama na njem. Počasi ga odkrivajo tudi oglaševalci in njihove agencije. In upam, da se tudi to ne izrodi!

Zakaj še ne twitaš?

 1. to leto je vse pod vprašajem al kva?
  blogres?
  blogerski piknik?
  twitter meet-up?

  kva še? :-)
  dopišem bložič kr? :-)

 2. @ales: http://www.borja.org razmislja da bi se nekaj taksnega naredilo na hrvaskem, pred sezono.. dvodnevno ali pa kaj podobnega :)

  pa ce bo blogres, bi bil lahko tudi del namenjen twiterju, koornku in podobnim mikroblogerskim platformam :)

 3. Odgovor na vprašanje v naslovu: Nikakor. Facebook cilja na širšo publiko, ker je itak vsem ql, da lahko objavlja fotke in izpolnjuje glupe kvize.

  Je pa Twitter res veliko boljša zadeva, opažm pa, da se je res v Sloveniji začel počasi prebujati.

 4. Jaz bi prej rekel, da je Facebook s svojimi “stanji” nadomestil oz. odlično implentiral twitter :)

 5. Intelektualna zrelost na twitterju?!?! WTF!

  Povprečni ameriški twiteraš twita o tem kako zgledal nejgov zajtrk in nato kasneje v živo sporoči kako se mu je fajn rignal :)

 6. Meni osebno je twitter malo premalo pregleden, facebook pa malček preveč :) .

 7. včeraj MySpace, danes FaceBook, jutri Twitter, kateri je nato naslendji sistem… ljudje pa bodo uporabljali twtr ne glede na intelekt, ampak stopnjo fensijade…

 8. Če malo pogledaš na novi izgled Facebooka lahko na hitro ugotoviš, da “kopira” Twitter, kar pomeni, da je tudi na FB precej microbloganja.

  Kar se pa same uporabe Twitterja tiče pa naj omenim, da sem dobil kar nekaj silno zanimivih business kontaktov in da zame pomeni izredno zanimivo orodje

Komentarji so zaprti.