Moj Twitter profil, moj Facebook profil

Sem uporabnik Twitterja, kot tudi Facebooka že kar nekaj časa. Število uporabnikov, ki jih imata ta dva servisa so ogromne.
Facebook:

Facebook ima okrog 150 milijonov uporabnikov. V javnosti so se pojavljale številke, da je Facebook vreden 15 milijard $ in seveda tudi protiargumenti 15 Reasons Facebook Isn’t Worth $15 Billion, je pred parimi dnevi prišla na dan nova številka – Facebook je vreden 3,4 milijarde $. Številke so visoke in Mark Zuckerberg – 25 letnik je naredil odličen projekt, ki je zasvojil ljudi.
Larry Dignan je o Facebooku zapisal zanimiv stavek: “Facebook may be the next Google. But there’s a chance it’s the next Geocities.”

Twitter:

Jack Dorsey, Biz Stone in Evan Williams marca 2006 predstavijo mikroblogersko platformo Twitter. 140 znakov naj bi bilo dovolj, da se opiše trenutno stanje.
1382% rast v zadnjem letu in s tem najhitrejše rastoča spletna skupnost v mesecu februarju (na drugem mestu je Zimbio in na tretjem Facebook). Število obiskovalcev se je v enem letu iz 475.000 zvišalo na 7.000.000.
Twitter ne uporabljajo samo otroci. Več kot 42% uporabnikov Twitterja je v starostni skupini 35-42 let in preko 700.000 obiskovalcev uporablja Twitter preko mobilnih naprav.

Kaj pa Slovenija in ti dve socialni omrežji?
Facebook naj bi uporabljalo 241.280 Slovencev, največ 112.660 v starosti od 18-25 let.
Za Twitter ni točnih podatkov, koliko Slovencev ga uporablja, ampak obstajajo samo približne ugotovitve preko različnih servisov – twitterholic172, twittercounter – 590, … (če ima kdo bolj natančne podatke, hvala!) Sam ocenjujem da je pri nas preko 1000 uporabnikov Twitterja in mogoče bi bilo smiselno organizirati kak Twitter party?!


Twitter se v Sloveniji šele prebuja. Zadnje čase, ko je tudi veliko več govora o tem servisu pri nas, se tudi dnevno veča število uporabnikov.
V svetu obstaja cel kup zvenečih (slavnih) imen, ki Twitajo (celoten spisek):
Britney Spears
Ashton Kutcher
Demi Moore
Lance Armstrong
Shaquille O’Neal
Al Gore
Kevin Rose
MC Hammer
Diablo Cody

Ampak ali lahko Twitter prehiti Facebook? Dvomim!
Kljub velikemu številu uporabnikov in znanim imenom je Twitter vseeno precej drugačen servis kot Facebook.

Facebook ponuja razne neumne kvize, poke, in ostalo sranje, kar pride prav “določenim ljudem”, ki nimajo ničesar bolj pametnega za početi.

Twitter pa vzpodbuja več intelektualne zrelosti – spodbuja razmišljanje, odkrivanje novih stvari, sporočanje dogodkov in predvsem spreminja način dojemanja stvari. Čeprav se v zadnjem času pojavlja cel kup spama na njem. Počasi ga odkrivajo tudi oglaševalci in njihove agencije. In upam, da se tudi to ne izrodi!

Zakaj še ne twitaš?