Županske volitve so pred vrati / zapomnite si, kaj vse obljubljajo župani

Predvolilni čas je čas obljub. Tako na državni, kjer vsakič znova ugotovimo, da so nas nategnili, kot tudi na lokalni ravni. V predvolilnem času pade toliko obljub, da si ljudje res lahko začnemo predstavljati, da bomo z oddanim glasom začeli živeti v deželi / mestu kjer se bosta cedila med in mleko.

No, realnost ni takšna kot v pravljicah. Realnost je povsem nekaj drugega. Za kandidate za župane, ali pa poslance postanemo zgolj številke in za naslednja tri leta in pol pozabijo na nas. V bistvu smo bili za njih tudi že prej nepomembni, ampak ker so potrebovali naš glas, so obljubljali stvari, ki smo jih želeli slišati.

Tudi županske volitve prinesejo kup obljub o medu in mleku, ki se bosta cedila naslednja štiri leta. Vendar imamo v lokalnem okolju precej več možnosti, da si zapomnimo kaj vse je bilo obljubljeno in kaj vse je bilo realizirano.

Verjetno je vsak od nas opazil, da se zadnje par mesecev pospešeno dela / obnavlja / popravlja / gradi v lokalnem okolju. Da se ceste, za katere tri leta in pol ni bilo denarja za popravilo, čez noč začnejo popravljati. Problem nastane, ker izvajalci ne delajo dovolj hitro in ceste še niso odprte – posledično se župani ne bodo mogli slikati na svečanih otvoritvah teh prenovljenih cest in se hvaliti kaj vse so postorili za nas v času svojega vladanja. No, obstajajo tudi župani, ki se kitijo s projekti prejšnjih županov, ali pa nekateri odkrijejo, da lahko govorijo zgolj samo o enem projektu, ker vsi ostali so šli v franže.

Za volivce, ki na županskih volitvah oddajo svoj glas, bi bilo pomembno, da si zapomnijo obljube. Pomembno bi bilo, da bi kdo beležil vse, kar so kandidati izrekli in posledično bi lahko imeli dober prikaz kaj vse se je realiziralo in kaj vse so bile samo bučke. In verjemite, teh bučk je zelo veliko. In verjamem, da je precej bolj pomembno, da bi v lokalnih skupnostih podpirali podjetništvo, da bi odpirali nova delovna mesta, kot pa da se gradijo nepomembne ceste, ali pa novi “mavzoleji”, ker si župan radi postavijo svoje spomenike.

Mogoče bi bilo celo smiselno, če bi imeli spletna orodja, kjer bi se iz programa kandidata izluščilo obljube in posledično bi se lahko dodajali “check gumbki” ob realiziranih obljubah. In če bi takšno orodje “zalaufalo”, bi ga lahko preslikali tudi na državno raven in posledično bi bila odločitev o tem, komu bomo dali glas na naslednjih volitvah precej lažja.

Ampak do takrat bo moralo preteči še precej časa in marsikateri kandidat ali pa politična stranka se zaveda tega, da pač v predvolilnem času lahko obljubljaš vse, ker volivci bomo itak v štirih letih vse skupaj že pozabili. Se motim?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja