Initiativeq / Future of payments? Zastonj denar? Piramidna shema? Novi bitcoin?

Initiativeq je zadnje čase vse bolj pogosto prisoten na Facebooku in Twitterju. Ljudje mrzlično delimo povezavo do svojega Initiativeq profila in si pod seboj nabiramo člane. Kreatorji obljubljajo zastonj denar v prihodnosti – številke so zanimive in ni čudno, da so v kratkem času pridobili več kot 3 milijone uporabnikov, ki dnevno privabijo še preko 100.000 novih.

Bo Initiativeq postal novi bitcoin? Bodo uporabniki dobili dejansko zastonj denar? Ali pa je vse skupaj piramidna shema?

O Initiativeq je bilo v zadnjem času veliko zapisanega tudi na resnih portalih, kjer so analizirali njihovo formulo uspeha. In kljub temu ni konkretnih odgovorov. Ve se, da za projektom stoji Saar Wilf, ki je v preteklosti ustvaril precej uspešnih startupov in jih tudi uspešno prodal – njihov “sales pitch” bazira na tem, da so ustanovitelji ex PayPalovci in da kreirajo nov plačilni sistem, ki ne bo več baziral na kreditnih karticah, ki so produkt iz 50 let prejšnjega stoletja. Njihova valuta bo Q in uporabnikom ni potrebno investirati denarja, ali česarkoli drugega – zgolj ime in elektronski naslov sta potrebna za registracijo. In vabljenje novih uporabnikov, da se zgradi mreža.

Ne, Initiativeq ni novi bitcoin – v pravem pomenu besede. Ker nima ničesar s kriptovalutami. Vendar se spomnite lanskega leta, proti koncu je šlo, ko ste se spraševali zakaj niste skočili na kripto vlak že pred leti? No, takrat je bilo vseeno potrebno investirati nekaj denarja, da bi lahko obogateli. V primeru Initiativeq vam ni potrebno ničesar investirati – razen imena in elektronskega naslova. In če bo čez leto, ko planirajo predstaviti svojo valuto Q kaj padlo iz tega naslova, bo pač padlo.

Gre za piramidno shemo? V bistvu gre, saj gre za mrežni marketing – pod seboj zbirate tiste, ki prinašajo vam več Qjev. Vendar v tradicionalnih piramidnih shemah gre za to, da se investira denar. Tukaj se pač ne. In v bistvu gre za gradnjo “referrerjev”, ki so posledično nagrajeni. Z drugimi besedami – kljub temu, da je vse skupaj princip piramidne sheme, bi težko rekel, da gre za “klasično piramidno shemo”. Gre za to da se gradi omrežje in ta način, ki so ga izbrali se je že večkrat pokazal kot zelo dober, predvsem pa se hitro širi. Komu zaupate kot prijatelju, ki vas povabi? Še posebej, če vam za to ni potrebno odpreti denarnice.

Bo kdaj zastonj denar iz naslova Initiativeq? Priznam, niti sanja se mi ne. Glede na to, da živimo v svetu, kjer lahko čez noč postaneš premožen (kriptosvet pred letom in več) in glede na to, da vsi verjamemo, da bomo obogateli brez investicije in brez dela – je tole seveda potrebno preizkusiti.

Sam sem se prijavil že pred časom in moje omrežje je že doseglo tisto točko, ko nimam več vabil – brez vabil pa vstop v ta sistem ni mogoč. Zato sem se odločil, da kreiram še en račun, z elektronskim naslovom, ki sem ga kreiral zgolj za ta primer, da vidim, če bodo slučajno prodajali baze elektronskih naslovov (dvomim). In tudi za to, da vidim kakšen je odziv na objavo in koliko je klikov na povezavo in registracij – ponavadi je potrebno počakati nekaj časa, da vas potrdim in potem lahko začnete vabiti svoje prijatelje in znance v sistem.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja