Stranka SDS ima rada referendume. Če ni po njihovo, potem začnejo groziti s posvetovalnim referendumom. No, ne začnejo samo groziti, ampak do referenduma celo pride. Vse bolj se obnašajo kot majhni otroci, ki bodo za dosego svojega cilja storili vse. To, da gre za metanje denarja skozi okno je verjetno povsem nepomembno za njih.

Marakeška deklaracija (Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah) buri duhove zadnje tedne, kajti ko v javnost spraviš informacije, ki nimajo veze z vsebino same deklaracije in se te informacije širijo po desnosučnih komunikacijskih kanalih je škoda narejena, kljub temu, da so verjetno le redki prebrali 35 stranski dokument.

Vendar tudi to še ni dovolj. Kot je v navadi v stranki so pri tej komunikaciji zraven dodali še kup laži in izmišljotin in potem se ljudje, ki niso niti prebrali deklaracije, bojijo tega. Da je prestrašen narod tudi dober narod, se zaveda SDS in njen ustroj in posledično se zgodi protest skoraj 200 udeležencev pred parlamentom. Priznam, jaz sem ob vsej tej gonji proti marakeški deklaraciji pričakoval vsaj par 1000 ljudi. Očitno tudi SDS ni več tisto, kar naj bi bila.

Vendar tudi to ni dovolj za SDS. Kljub temu, da je Janez Janša pred dnevi govoril o tem, da naši ministri ne razumejo deklaracije, ker je v angleškem jeziku in potem je ministrstvo za zunanje zadeve objavilo prevod deklaracije, so včeraj na izredni seji, ki so jo zahtevale opozicijske stranke SDS, SNS in NSi razpravljali o tej deklaraciji. Za te stranke je deklaracija za Slovenijo škodljiva. Kljub temu, da bo preko 150 ostalih držav podpisalo to deklaracijo imamo očitno v Sloveniji ljudi, ki imajo več znanja in izkušenj na tem področju, kot pa preostali svet skupaj.

Je to strel v koleno za SDS? Kdor je šel brati marakeško deklaracijo potem bo ugotovil, da gre za nezavezujoč dogovor. Vendar Matej Tonin verjame, da bo to postal v nekem trenutku zavezujoč dokument – očitno ima on pri sebi kristalno kroglo v kateri vidi kaj se bo dogajalo v prihodnosti.

Stranki SDS in SNS sta ob koncu seje v državnem zboru vložili predlog za posvetovalni referendum o marakeški deklaraciji. Jaz pa srčno upam, da bo to takšen strel v koleno in da si bodo državljani Slovenije zapomnili, da se meče stran denar zaradi lastnih interesov posameznih strank, ki si s takšnimi potezami poskušajo pridobiti simpatije volivcev – gre predvsem za populizem in za nagajanje aktualni vladi. Kar pa ni nič presenetljivega pri stranki SDS.