Ursula von der Leyen je nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nova predsednica Evropske komisije

Za stranko, ki ima v imenu besedo demokratična, je problem, ker bodo na dan EU volitev tudi posvetovalni referendumi

9. junija 2024 bodo EU volitve, kjer bomo izbirali svoje poslance, ki nas bodo zastopali v Evropskem parlamentu. Na isti dan bodo tudi trije posvetovalni referendumi: o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu in o rabi konoplje. Ampak za stranko, ki ima edina v Sloveniji v svojem imenu besedo demokratična, je to problem. Ker imajo pač svoje kalkulacije in jim tole vse skupaj obrne na glavo. Ker bodo na dan EU volitev tudi posvetovalni referendumi, bo šlo na volišča več ljudi. To je ta demokracija …

To, da je SdS proti posvetovalnim referendmom na isti dan, kot so evrovolitve, je seveda jasno. Pri tem jim ob strani stoji tudi NSi. “Argumenti,” da se bomo premalo pogovarjali o EU, volitvah in o tem, kaj vse poslanci EU delajo za Slovenijo, saj se bodo odpirale še tri druge teme, v tem času je en tak tipičen primer klišeja.

Jih pa povsem razumem. V bistvu jih je strah večje mobilizacije levega pola, saj jim to na glavo postavi njihove kalkulacije. Predvsem mobilizacija mladih, ki jim teme posvetovalnega referenduma niso “bav bav” in ki ponavadi ne hodijo na EU volitve, so tisto, kar jih skrbi.

Tradicionalne desne stranke imajo svoje volivce, ki pridno hodijo na volitve in oddajajo glasove za njih. Na levem polu te pripadnosti ni in je mobilizacija precej težja. To, da so poleg evrovolitev še trije posvetovalni referendumi, je super ideja, saj bi sicer lahko tem referendumom namenili še dodatno nedeljo in dodatne milijone. In zagotovo bi to bila bolj voda na mlin desnega pola.

Najbolj smešno pri vsem tem je, da očitno desni pol skrbi, da bo zaradi posvetovalnih referendumov prišlo na volišča več volivcev. Kar pomeni slabši rezultat za njih. Ampak ja, to je ta njihova demokracija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja