Policija pred parlamentom Policija pred parlamentom

Gibanje Svoboda pred stranko SdS po aprilski javnomnenjski raziskavi

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravila Mediana v teh dneh, bi največ vprašanih podprlo stranko Gibanje Svoboda (19,7 odstotka), ki je tako pred stranko SdS (18,7 odstotka), sledi SD (8,2 odstotka), Levica (6,4 odstotka) in NSi (5 odstotkov).  Za njimi pa so stranke Povežimo Slovenijo, LMŠ in SNS.

Te stranke bi prišle v parlament, parlamentarnega praga pa ne bi dosegle stranke Naša dežela, Resni.ca, Piratska stranka, DeSUS, Dobra država in Naša prihodnost in Vesna zelena stranka. Mediana je raziskavo opravila med 30. in 31. 3. na vzorcu 1025 anketiranih.

Ta rezultat niti ni tako presenetljiv. V bistvu je pričakovan. Je pa res, da se sedaj delijo glasovi na levem polu in na to potihem računa Janez, ki se zaveda, da če se bo pojavljal na soočenjih, bo to za SdS prineslo manj glasov oz. bo več glasov namenjenih strankam levega pola.

Soočenja, ki bodo na vrsti ta teden sicer ne bodo prinesla nobenih novosti, če bo Golob ohranil svojo držo in kratke in jedrnate odgovore, predvsem pa se ne bo spuščal v neproduktivne “dialoge”, bo precej pridobil. In to bi bil moj nasvet tudi za ostale stranke levega pola – da se čim manj ukvarjajo s preteklostjo, ampak poskušajo ljudem pričarati prihodnost – zgolj ob lažeh desnega pola v studiju naj ne bodo tiho, ampak jim naj predočijo realne številke in ne fiktivne in manipulativne kot je bilo v navadi do sedaj.