Slovenska ustava in sovražni govor / 63. člen

Zadnja leta imamo v Sloveniji vse več in več sovražnega govora. Vsak, ki ima par minut časa lahko na družbenih omrežjih zapiše, kaj bi bilo potrebno storiti z migranti, določeni mediji lahko vsak dan objavijo lažne informacije o tem, kaj vse počnejo migranti. In čeprav imamo v ustavi zapisano, da je vse to protiustavno, se v Sloveniji nič ne zgodi.

Hrvaška je včeraj dokazala, da je pri njih drugače – par lokalnih televizij bodo zatemnili za en dan zaradi oddaje Bujica, kjer so v uredniški vsebini imeli veliko sovražnega govora. Mogoče bi bil čas, da se v Sloveniji pogleda kakšen članek določenih medijev, kjer so takšni uredniški članki vsakodnevni, vendar se nič ne zgodi. Vendar nazaj k ustavi.

Slovenska ustava ima v svojem 63. členu zapisano: protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kot omenjeno že zgoraj – določeni mediji v Sloveniji bazirajo na sovražnem govoru. Družbena omrežja so polna sovražnega govora, ki kot plevel raste in se širi v vse pore družbe. In ko neko laž ponavljaš dovolj dolgo časa (ta ne postane resnica!!) se marsikdo vpraša, če je slučajno nekaj na tem. In ta način propagande gre nekaterim dovolj dobro od rok.

Pred par dnevi je sodišče predsedniku SDS-a Janezu Janši izreklo tri mesece pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi razžalitve novinarke in urednice Televizije Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Kar je bil prvi korak. Verjetno bo sedaj kakšen njegov oboževalec vseeno pomislil, ko bo v “žaru boja” poskušal biti žaljiv, da to vseeno ni prava pot in da ima ta pot lahko tudi posledice. Do sedaj pač tega ni bilo in vsak, ki je imel par sekund časa je lahko uporabil sovražni govor in žaljivke – ker se ni nihče konkretno ukvarjal s tem.

Ne, ne gre za kratenje človekovih pravic. In ne gre za svobodo govora. Gre predvsem za to, da je svet v katerem živimo postal svet sovraštva in neprestanega strašenja. Saj se verjetno še spomnite 100.000 migrantov, ki so bili pred volitvami pred mejo Slovenije? In njihovega posiljevanja, uničevanja in umorov, o katerih so določeni mediji dnevno poročali. No, očitno ni bilo nič od tega res, vendar koga to briga? Škoda je bila storjena in določen odstotek ljudi je verjel pravljičarjem, ki so jih zapisali.

Žalostno je, da je v Sloveniji postal za nekatere sovražni govor edini govor in da v bistvu niti več ne razumejo, da ni vse svoboda govora.

Poleg ustave, pa imamo v Sloveniji tudi kazenski zakonik Republike Slovenije KZ-1, ki ima v 297. členu – Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti

 • Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.
 • Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije.
 • Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.
 • Če je dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno s prisilo, grdim ravnanjem, ogrožanjem varnosti, sramotitvijo etničnih, narodnostnih, narodnih ali verskih simbolov, poškodovanjem tujih stvari, skrunitvijo spomenikov, spominskih znamenj ali grobov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.Če stori dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali pravic, se kaznuje z zaporom do petih let.
 • Sredstva in predmeti s sporočili iz prvega in drugega odstavka tega člena, pa tudi pripomočki, namenjeni za njihovo izdelovanje, razmnoževanje in razpečevanje, se vzamejo ali njihova uporaba ustrezno onemogoči.

Več o pravni podlagi za preganjanje sovražnega govora

 1. Vi kar jemljite ljudem njihove osnovne pravice. Zraven pa jim še razlagajte, da je to zaradi migrantov. Tak bote samo stopnjevali sovraštvo do njih na dolgi rok. Multikulturalistična utopija, ki jo želite ustvariti, v praksi ni mogoča in bo svet spremenila v bojno polje. Vi in vam podobni “človekoljubi” rajši poskrbite, da bote znali svojo idejo predstavit boljše kot nasprotna stran. Ne pa, da skušate nasprotno stran utišat, ker je vaša ideologija zanič. Sem bil cel lajf levičar, ko pa danes vidim kak se sodobna levica prodaja globalistom mi gre na bruhanje.

  1. seveda. ljudem se jemljejo osnovne pravice? je pravica do sovraznega govora tudi zapisana v ustavi? ali samo svoboda govora?

   1. Sovrazni govor spada pod svobodo govora. Ce pa ze mislite prepovedat sovrazni govor pol ga prepovejte kompletno in ne selektivno. Ce nacionalisti ne smejo slabo pisat o migracijski politiki, pol tut vi ne smete slabo pisat o nacionalistih.pa vso nakladanje modernega feminizma o “belih moskih” spada pol tut pod sovrazni govor

    1. sovrazni govor ne spada pod svobodo govora. kaj ti ni jasno?

     migracijska politika? tebi pa verjetno res ni jasno, kaj je sovrazni govor, kajne?

   2. Ocitno tebi ni jasno kaj je svobodna druzba. Si navaden totalitarec, ki se skriva za lepimi besedami.

    1. a smo ze ad hominem?

     ne znas razloziti stvari o katerih pises?

  2. Ne trudi se s “fancy” izrazi. Izpadeš prej bol butast, kot bol pameten. Jaz sem ti že razložil marsikaj o nelogičnosti tvoje ideologije. Ti pa še nisi nič konkretnega napisal ,samo par pokroviteljskih stavkov. Si tipičen primer dunning-kruger efekta.

 2. Zanimivo je, da je sovražni govor samo tisto, kar slovenskemu levemu političnemu polu ni všeč.

  Spodbujanje h kraji druge lastnine, samo zato, ker je nekdo uspešen, pa ni sovražni govor? Žaljenje in na sodišču nedokazane obtožbe predsednika konkurenčne stranke tudi ne?

  1. h kraji druge lastnine? o cem ti to? in ne, to ni sovrazni govor.

   zaljenje na sodiscu? s cim pa? kaj pa je nekdo izrekel?

  2. S “krajo druge lastnine” si verjetno mislil na nedavno razpravo o davkih, kjer so se določeni “uspešni” oglašali?
   Če je to to mi povej zakaj bi bil nekdo, ki ima 1000x več kot jaz upravičen do manjšega obdavčenja? Če bi imel res rad svojo državo bi navijal, da gre ta denar za boljše šole, vrtce, ceste, infrastrukturo in ostalo ali pa vsaj pravičneje razdeli med zaposlene. Ko gre pa za prenos v lasten žep pa morajo biti pravila enaka za vse in pika.

 3. O ti matr, brez Janse vi nebi mel kej pisat majstri. On je za vas alfa in omega vsega gneva, ki ga lahko proizvede vasa mozganska polobla. Jansa je kriv za migrante, Jansa je kriv za sovrazni govor, Jansa je kriv za to ker jih ne bomo sprejel, Jansa je kriv za davke, Jansa je kriv za tako gnilo Slovenijo, … haha. Ti najprej prpel ene par migrantov k seb domov, pa jih mej tam ene pol leta, pa pol sanjaj tlele kako bi moglo bit pa kako bi se mogu Jansa pa SDS obnasat. Pa pol mou bod popluvan, zaprt za ene pol leta kr na podlagi enih kvazi dokazov, pa mej vmes froca, … Jansa je za vas Bog, tak ali drugacen drugacen, ne sezete mu do kolen po jajcih.

 4. kje pa so ti migranti, ki jih lahko odpeljem k sebi domov?

  ocitno dobro poznas njegova jajca.. tudi ok.

Komentarji so zaprti.