Jure Leben Anze MalovrhSTA Wikipedia Jure Leben Anze MalovrhSTA Wikipedia

Če delaš dobro, potem si nekomu v napoto / Jure Leben / Minister za okolje in prostor

Jure Leben mi ni bil všeč, ko je bil državni sekretar in tudi še prej, ko je zasnoval okoljevarstveni projekt sto brezplačnih BMWjev za vlado. Na njega so se lepile afere – zaradi uporabe neupravičenega naziva magister je moral zapustiti funkcijo državnega sekretarja, sodeloval je pri projektu 2.tir, ki je bil očitno zelo zanimiv tudi z vidika porabe davkoplačevalskega denarja. Pa vendar.

Vse stvari, ki se v teh dneh očitajo ministru za okolje in prostor so stare stvari – nič novega in nič presenetljivega. Je pa očitno Jure Leben v napoto marsikomu v Sloveniji – fracking v Prekmurju, indonezijski premog v Velenju, plastika in še cel kup drugih stvari v katere je v času svojega ministrovanja zagrizel.

V bistvu, če sem malce nesramen, je to edini minister, ki je dejansko začel spreminjati stvari – vsaj tako opazno, na očeh javnosti. In verjetno je marsikomu stopil na žulj. Če mi ni bil všeč kot državni uslužbenec v preteklosti, pa mi je čedalje bolj všeč kot minister. Očitno ima jajca – očitno jih je imel, saj je včeraj Marjanu Šarcu ponudil svoj odstop in tako je sedaj na njem, da se odoči, če bo sprejel odstop ali pa ga bo zavrnil.

Kljub vsemu dogajanju, predvsem medijskemu, v zadnjem času upam, da bo Marjan Šarec zavrnil odstop, predvsem pa, da se mu bo postavil v bran. Sicer s tem tvega izgubo precej volilnih točk volivcev, kajti mediji so že opravili svoje delo in maketa 2. tira, kjer padajo elektronska sporočila na dan je ustvarila svojo sliko med volivci. Pa vendar si po drugi strani želim, da bi imeli končno enega ministra, ki se ne bi pokoraval lobijem in pritiskom in bi bil odločen – in v tem primeru Jure Leben nima kaj izgubiti.

Se pa spomnim mnogoterih ministrov, ki so odstopili, ker so bili pritiski na njih premočni. Kljub temu, da nihče ni nikoli javno obelodanil, kdo so bili ljudje, ki so vršili pritiske, smo sprejeli to kot “zdravo za gotovo”. Mogoče pa lahko Marjan Šarec v tem primeru presega gordijski vozel in dovoli ministru, da opravi svoje delo. Mogoče pa bodo tisti, ki vršijo pritiske sami prišli na dan, kajti do sedaj njihovo poslanstvo več kot uspešno opravljajo mediji.