Awake platforma za simulacije nujnih medicinskih stanj s pomočjo obogatene resničnosti HoloLens Awake platforma za simulacije nujnih medicinskih stanj s pomočjo obogatene resničnosti HoloLens

Awake / platforma za simulacije nujnih medicinskih stanj s pomočjo obogatene resničnosti / 3fs, Iryo, ZD Ljubljana, HoloLens

Danes so v ZD Ljubljana predstavili platformo Awake, ki je namenjena simulacijam nujnih medicinskih stanj s pomočjo obogatene resničnosti. Gre za plod domačega razvoja in pri projektu so sodelovali ZD Ljubljana in podjetja 3fs, Iryo in Microsoft Slovenija. Platforma je namenjena zdravstvenim delavcem, prav tako pa tudi širši javnosti, ki se bo s pomočjo obogatene resničnosti lahko spoznala z različimi medicinskimi stanji in znala ob njih tudi pravilno ukrepati.

Za izhodišče so vzeli primer anafilaktičnega šoka, ki zahteva pravilno reakcijo reševalcev in neredko se morajo reševalci s takšnimi primeri soočiti prvič. Seveda je reševanje odvisno od izkušenosti posameznih reševalcev, sedaj pa bodo imeli možnost, da s pomočjo obogatene resničnosti te stvari tudi “trenirajo na suho”.

Pri teh simulacijah bodo lahko poskrbeli za realno stanje (kar pri lutkah ni bilo mogoče doseči) in mu dodajali različne faktorje, ki lahko vplivajo na sam potek reševanja – prav tako pa bodo preko obogatene resničnosti lahko reševalci opazovali kaj se dogaja s samim telesom v različnih časovnih fazah.

Glede na to, da je ta možnost simulacije prostorsko neodvisna, bodo lahko na ta način izobraževali reševalce po celi Sloveniji. V prvi fazi so pripravili primer anafilaktičnega šoka, nadaljujevali pa bodo še z različnimi stanji, kot so septični šok, infarkt in oživljanje.

V bistvu se mi zdi tole en čudovit primer kako lahko tehnologija pomaga pri precej zapletenih procesih, ki jih moramo sprejeti in razumeti. V končni fazi lahko s pomočjo obogatene resničnosti in HoloLensa približamo veliko takšnih in drugačnih stvari tudi nam – laični javnosti.

Držim pesti, da se bo tale domača inovacija (ki je bila financirana z lastnimi sredstvi) prijela in da jo bodo začeli uporabljati tudi preko naših meja. Možnosti uporabe so neomejene! Bravo 3fs!

Awake platforma za simulacije nujnih medicinskih stanj s pomočjo obogatene resničnosti HoloLens
Awake platforma za simulacije nujnih medicinskih stanj s pomočjo obogatene resničnosti HoloLens
  1. Jea, za šlatat virtualne pacientke, hehe… vaka dela mojstra, pa to…

Komentarji so zaprti.