SDS je državljanom Slovenije ob Dnevu državnosti čestitala z billboardi s fotografijo vojaka, ki se predaja. Ko sem zagledal prvi billboard se mi je zastavilo preprosto vprašanje – če so dobili dovoljenje tega vojaka na fotografiji in so to objavili z njegovim privoljenjem? Pod fotografijo so zapisali, da je last RTV Slo. Portal Oštro, ki se ukvarja z raziskovanjem takšnih in drugačnih zgodb pa se je poglobil v to fotografijo in objavil resnico.

SDS se požvižga na avtorske pravice. To že vemo. Tudi to, da potvarja dokumente in objavlja fotografije, ki sicer nimajo veze z realnostjo, ampak jim pa služijo za njihove igrice.

Portal Oštro je šel po sledeh te fotografije in objavil podatke o tej fotografiji v članku – SDS fotografijo vojaka objavila brez avtorjevega dovoljenja.

Avtor fotografije, ki jo je SDS uporabila je Andrej Podlogar in stranka SDS ni pridobila dovoljenja za objavo. Prav tako za dovoljenje niso prosili niti RTV Slovenija. Fotografijo je Andrej Podlogar posnel 28. junija 1991 na mejnem prehodu Rožna Dolina pri Novi Gorici.

Jaz pa bi na tem mestu opozoril še na eno stvar, ki se mi zdi sporna. Fotografija na billboardu je namenjena v komercialne namene – takšne ali drugačne. In za to je potrebno soglasje osebe, ki je na fotografiji. In dvomim, da je SDS pridobila dovoljenje tega vojaka, da ga sedaj prikazujejo pred celo Slovenijo. Na fotografiji naj bi bil Rok iz Štajerske in verjetno mu ni ravno v ponos gledati svoje v zrak dvignjene roke, ko se predaja …

SDS cestita za dan drzavnosti
SDS cestita za dan drzavnosti