Alenka Jeraj je bila ujeta s prsti v medu. Na twitterju je objavila fotografijo značke iz Trbovelj iz leta 1941, ki je bila izdana za skupno proslavo komunistov in nacistov 1. maja 1941. Vsaj tako je ona zapisal v tvit.

Glede na to, da gre za predstavnico SDS je vedno najprej potrebno preveriti, če njen tvit drži. Bližajo se volitve in sedaj se bo povečala količina #fakenews, predvsem pa potvarjanj zgodovine, kot je hotela storiti tudi Alenka Jeraj.

Tvit je bil laž in zavajanje, kar je seveda bilo očitno na prvi pogled vsakomur, ki je že kdaj videl kakšno značko in se vsaj malo spozna na te stvari.

Če bi Jerajeva pogledala “značko” (medaljo sicer), bi ugotovila, da je napis na njej v cirilci RS F SR – Ruska socialistična federativna sovjetska republika. Ime, ki se je uporabljalo od 10. julija 1918, vendar so znak svastike, ki se uporablja še v veliko drugih kulturah, prenehali uporabljati že pred 2. svetovno vojno.

Na fotografiji gre za odlikovanje poveljnikom Rdeče armade v obdobju 1918-1920. Наградной знак командиров Юго-восточного фронта Кр. – Award badge of the commanders of the South-Eastern Front of Red Army in 1918-1920.