Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva

Je uporaba elektronskih cigaret res neškodljiva?

Vprašanje iz naslova si zastavljam že zelo dolgo. Je uporaba elektronskih cigaret res neškodljiva? Ali bodo posledice uporabe elektronskih cigaret vidne šele čez leta, tako kot je bilo pri navadnih cigaretah?

Nekoč je bilo kajenje trend. Promovirali so ga na v oglasih, filmih, celo na kolesarski dirki Tour de France so se kolesarji vmes ustavili in skadili cigareto. Ekipe Formule 1 so imele največje sponzorje ravno iz tobačne industrije. Kadilo se je lahko na letalih, vlakih, lokalih … Kajenje je bilo IN. Tako kot je zadnja leta kajenje elektronskih cigaret.

Kasneje, ko se je pokazalo, da ima kajenje škodljive posledice so postopoma začeli prepovedovati kajenje. Začeli so opozarjati na posledice kajenja, predvsem pa so poskušali z raznimi neuspešnimi akcijami zmanjšati število kadilcev. Na srečo se je v zadnjih letih trend malce obrnil – vse večji poudarek je na športu in aktivnem preživljanju časa in posledično je s kajenjem prenehalo precej ljudi. Nekateri pa so se odločili za substitute – elektronsko cigareto, ki je postala precej priljubljena v zadnjih letih. Govorim o “vejpanju” in ne o iQosu!

Ko so prišle na trg prve elektronske cigarete sem si zastavil preprosto vprašanje – kdo kontrolira “olje”, ki ga vejperji kadijo? Ali so bile narejene kakšne raziskave o vplivu le tega na pljuča in človeški organizem? Odgovor bi bil verjetno NE! In sedaj, ko so elektronske cigarete že stalnica in si vsak sam doma lahko “meša” okuse, ki jih potem kadi, se mi še vedno poraja enako vprašanje. Kdo skrbi, da so “doze” vsega v teh oljih pravilne? Ali obstaja kakšen nadzor, ali pa je vse skupaj prepuščeno domačim “varilcem”, ali pa uvoznikom, ki uvažajo te “preparate” iz tujine.

Upam, da kadilci elektronskih cigaret pred nakupom preverijo sestavo teh “olj” in preverijo vsebnost različnih “težkih kovin” in ostalega sranja, ki se lahko nahaja v “olju”. Predvsem pa me zanima, če obstaja organ, ki preverja te surovine v Sloveniji in jih potem tudi dovoli uporabljati?

Zakaj? Ker si nekako predstavljam, da je cena za marsikoga tista, ki odloča o nakupu. Ker gre to “olje” skozi par rok in vsak doda svojo maržo, je verjetno začetna cena zelo nizka. In v tem primeru je vprašanje o kvaliteti zelo na mestu. V končni fazi ne gre samo za okus, ampak za cel kup ostalih sestavin, ki so notri. Ljudje, ki kadijo elektronske cigarete verjetno vedo precej o vsem tem, vendar dvomim, da na vsakem “olju” pišejo vse sestavine in vsebnosti?

Mogoče se bo z elektronskimi cigaretami zgodilo podobno kot se je s cigaretami. Čez čas bodo ugotovili, da niso tako “zdrave” in da povzročajo cel kup bolezni in težav ljudem, ki jih kadijo. In takrat bo že preprozno. Kot je bilo tudi pri navadnih cigaretah.

Srčno upam, da se pošteno motim in ne bo čez leta elektronska cigareta kriva za številne smrti, kot so bili v svojem času tudi cigareti.

Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva
Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva
 1. Oj Roni… tokrat ti moram dat komentar… saj ves… glede na to, da se s tem ukvarjam, bi bilo malo cudno da ti ne bi… Lej… najboljsi odgovor o stevilu raziskav… stevilo raziskav nove tehnologije Wi-Fi, ki pa je na trgu precelj dlje kot elektronska cigareta je pred par meseci bilo 310. Gensko spremenjeni organizmi (GMO), tudi precej nova tehnologija, pred par meseci opravljenih raziskav 1334… imej v mislih, da se oboje dotika slehernega prebivalca nasega planeta… no, potem pa je tukaj elektronska cigareta, ki je najmlajsa tehnologija med temi tremi… no, na temo elektronske cigarete je do pred parimi meseci bilo opravljenih 2285. Torej ni lih neraziskana stvar, ne?

  Se bova pa morala po dolgem casu na nekem kafeju najt, da podebatirava malo… do takrat pa te vabim, da si preberes: https://www.qvapehouse.si/2018/02/odgovor-na-prispevek-pop-tv-v-24ur-o-nadomestkih-za-cigarete-vemo-premalo-zato-ne-moremo-trditi-da-manj-skodljive/

  in mogoce: https://www.qvapehouse.si/2018/03/otroci-nase-najmocnejse-orozje-1-del/

  Zgolj toliko, da dobis malo sliko o tem kaj je bilo ze opravljeno na temo elektronske cigarete… ;)

  1. nikjer nisem omenjal prispevka pop tv. se dalec od tega. glede na to, da je vejpanje se relativno kratek cas na trgu je cel kup stvari, ki ne morejo biti raziskane – na kar opozarja tudi stroka .. namrec, pri segrevanju propilen glikola lahko nastajajo ciklicne spojine z nevarnimi funkcionalnimi skupinami, ki povzrocajo vrsto bolezni … da o vseh teh “oljih z okusom” pri katerih nastajajo organske spojine, ki niso ravno dobre za telo niti ne pisem … no, niti ni jasno kako delujejo, kar je se vecji problem.

   ravno zato sem omenjal cigarete, ki so bile dolgo let “zdrave”. kot je sedaj to “zdravo”.

   :)

   1. Ej sorry, nisem razlozil… nisem pripel prispevka ker bi omenil POP TV, ampak ker je v njem en kup informacij, razlag in raziskav na temo elektronskih cigaret.

    V debato v komentarjih ne bi sla. Nesmiselno… Bova ob kafeju kako rekla. Moram pa opozorit, da beseda “olja” ni pravilna, saj ne propilen glikol in ne rastlinski glicerin nista topili, ki bazirata na olju. Pri raziskavah pa je vcasih dobro, da se izognes tistim, ki imajo ze v naslovu besedo “lahko” (npr: lahko nastajajo ciklicne spojine) – to so ponavadi taksne kot tista o tezkih kovinah v elektronski cigareti, ki pa jih uporabnik pri redni uporabi v celem tednu v telo vnese manj, kot z enim samim kozarcem vode.

    In ja… Tudi Dr. Konstantinos Farsalinos se je oglasil na temo trenutnega dogajanja v ZDA:

    Te poklicem, ko sem na poti v LJ… pa upam, da najdeva malo casa za kak kafe…

 2. Se ena objava kjer had najprej napise clanek preden se pozanima o temi o kateri pise.

Komentarji so zaprti.