Vprašanje iz naslova si zastavljam že zelo dolgo. Je uporaba elektronskih cigaret res neškodljiva? Ali bodo posledice uporabe elektronskih cigaret vidne šele čez leta, tako kot je bilo pri navadnih cigaretah?

Nekoč je bilo kajenje trend. Promovirali so ga na v oglasih, filmih, celo na kolesarski dirki Tour de France so se kolesarji vmes ustavili in skadili cigareto. Ekipe Formule 1 so imele največje sponzorje ravno iz tobačne industrije. Kadilo se je lahko na letalih, vlakih, lokalih … Kajenje je bilo IN. Tako kot je zadnja leta kajenje elektronskih cigaret.

Kasneje, ko se je pokazalo, da ima kajenje škodljive posledice so postopoma začeli prepovedovati kajenje. Začeli so opozarjati na posledice kajenja, predvsem pa so poskušali z raznimi neuspešnimi akcijami zmanjšati število kadilcev. Na srečo se je v zadnjih letih trend malce obrnil – vse večji poudarek je na športu in aktivnem preživljanju časa in posledično je s kajenjem prenehalo precej ljudi. Nekateri pa so se odločili za substitute – elektronsko cigareto, ki je postala precej priljubljena v zadnjih letih. Govorim o “vejpanju” in ne o iQosu!

Ko so prišle na trg prve elektronske cigarete sem si zastavil preprosto vprašanje – kdo kontrolira “olje”, ki ga vejperji kadijo? Ali so bile narejene kakšne raziskave o vplivu le tega na pljuča in človeški organizem? Odgovor bi bil verjetno NE! In sedaj, ko so elektronske cigarete že stalnica in si vsak sam doma lahko “meša” okuse, ki jih potem kadi, se mi še vedno poraja enako vprašanje. Kdo skrbi, da so “doze” vsega v teh oljih pravilne? Ali obstaja kakšen nadzor, ali pa je vse skupaj prepuščeno domačim “varilcem”, ali pa uvoznikom, ki uvažajo te “preparate” iz tujine.

Upam, da kadilci elektronskih cigaret pred nakupom preverijo sestavo teh “olj” in preverijo vsebnost različnih “težkih kovin” in ostalega sranja, ki se lahko nahaja v “olju”. Predvsem pa me zanima, če obstaja organ, ki preverja te surovine v Sloveniji in jih potem tudi dovoli uporabljati?

Zakaj? Ker si nekako predstavljam, da je cena za marsikoga tista, ki odloča o nakupu. Ker gre to “olje” skozi par rok in vsak doda svojo maržo, je verjetno začetna cena zelo nizka. In v tem primeru je vprašanje o kvaliteti zelo na mestu. V končni fazi ne gre samo za okus, ampak za cel kup ostalih sestavin, ki so notri. Ljudje, ki kadijo elektronske cigarete verjetno vedo precej o vsem tem, vendar dvomim, da na vsakem “olju” pišejo vse sestavine in vsebnosti?

Mogoče se bo z elektronskimi cigaretami zgodilo podobno kot se je s cigaretami. Čez čas bodo ugotovili, da niso tako “zdrave” in da povzročajo cel kup bolezni in težav ljudem, ki jih kadijo. In takrat bo že preprozno. Kot je bilo tudi pri navadnih cigaretah.

Srčno upam, da se pošteno motim in ne bo čez leta elektronska cigareta kriva za številne smrti, kot so bili v svojem času tudi cigareti.

Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva
Je uporaba elektronskih cigaret res neskodljiva