Ali so zivali prava izbira za novoletno bozicno darilo NE Ali so zivali prava izbira za novoletno bozicno darilo NE

Ali so živali prava izbira za novoletno / božično darilo? NE!

Upam, da nisem edini, ki razmišlja tako in se zaveda, da so živali odgovornost, ki jo je potrebno sprejeti, predvsem pa se je potrebno z njimi ukvarjati in jim namenjati čas. Živali so čudovite. Vendar so živali velika odgovornost – marsikdo, ki se odloči za to, da bo v svoj dom pripeljal žival (psa, mačko, …) si ne predstavlja kaj to pomeni.

Želje otrok, ki bi radi imeli živali so posebej žive v predbožičnem času. Moledovanja, obljube, predvsem pa trmarjenje, ki marsikoga prepriča v to, da mogoče pa lahko malce popusti in se vseeno odloči, da bo žival odlično darilo za celo družino.

Sam imam rad živali. Tako rad, da jih nimam.

Se vam to sliši čudno? Mogoče ja, vendar je za tem razmišljanjem preprosta logika. Če bi imel neskončno časa, potem bi imel ob sebi živali, kajti le tako bi jim lahko naklonil čas, ki ga potrebujejo. V nasprotnem primeru sem samo sebičen, ker si želim nekoga ob sebi, da mi ni dolgčas. In v tem primeru bi se moral zavedati, da tudi žival ne želi biti cele dneve doma zaprta in sama. Odločitev za žival je precej pomembna in v upoštev je potrebno vzeti kup dejavnikov. Predvsem pa je včasih potrebno vklopiti razum in ne zgolj upoštevati željo otrok.

Prejšnja leta so mediji pogosto poročali, da so bila zavetišča par mesecev po novem letu polna majhnih kužkov in mačk – ki so jih lastniki prinesli nazaj, ker so ugotovili, da so se z odločitvijo prenaglili in da jim žival povzroča preveč dela in odgovornosti. Ja, prav ste prebrali. Očitno so ugotovili, da niso primerni za to, da bi sobivali z živalmi in so jih vrnili – kdo bi sicer naredil kaj takšnega je drugo vprašanje, vendar je žalostno, da se kaj takšnega dogaja. Žival ni igrača, ki jo, ko se je naveličaš spraviš v omaro in tam počaka, dokler jo ne vržeš stran.

Do sedaj sem slišal najboljši način, kako pripraviti otroka na odgovorno ravnanje s psom, ki si ga je neskončno želel precej časa. Z otrokom skleneš dogovor, da mora vsak dan, tri mesece, trikrat na dan peljati povodec (da, samo povodec) na sprehod za vsaj pol ure in to tudi vestno vpisovati v koledar. Ne glede na vreme in ne glede na okolico.

Če se drži tega, potem je pripravljen na odgovornost, ki jo prinaša žival in se bo zavedal, da je pes tudi njegova odgovornost. Sicer je verjetno marsikomu bilo smešno, mogoče komu tudi zanimivo zakaj nekdo sprehaja povodec, vendar je bila odločitev za to odlična in je pričarala odgovornost do odnosa do živali.

Vsem, ki razmišljajo o živali, polagam na srce, da razmislite, če ste dejansko pripravljeni spremeniti svoj način življenja? Ker se spremeni … Mogoče najprej kaktus, orhideja, …. in šele na koncu pes, ali mačka …

Ali so zivali prava izbira za novoletno bozicno darilo NE
Ali so zivali prava izbira za novoletno bozicno darilo NE