Teolog Ivan Štuhec v Družini leta 2013 / Če so otroci lačni, potem so nesposobni njihovi starši, vzgojitelji in učitelji, dedki in babice

Teolog Ivan Štuhec je za Družino leta 2013 povedal: “Če so otroci lačni, potem so nesposobni njihovi starši, vzgojitelji in učitelji, dedki in babice in vsi okrog njih, ki nimajo niti toliko zavesti, da bi se obrnili na dobrodelne ustanove in tako poskrbeli, da njihovi otroci ne bi bili lačni.

Izjava, ki je leta 2013 precej razburkala javnost in včeraj so jo na novo odkrili uporabniki družbenih omrežij. Glede na to, da Ivan Štuhec verjetno nima otrok in mu ni treba skrbeti za njih, se verjetno niti ne zaveda v kakšni situaciji so starši, ko ne morejo s svojim delom nahraniti lačnih otrok. Zgodbe tistih, ki jih poslušam v okviru projekta Botrstvo so pač drugačne od zgodbe, ki nam jo želi “prodati” Štuhec.

Glede na to, da tako pavšalno enači vse skupaj, se mi zdi ta njegova izjava povsem neprimerna, predvsem pa preveč na prvo žogo. Upam, da bodo tudi njegovi stanovski kolegi obtožili to njegovo izjavo, predvsem pa bi pričakoval njegovo opravičilo.

To, da obstajajo dobrodelne ustanove je sicer super, vendar to ni rešitev. Rešitev bi morala biti univerzalna.

Človeku, ki ima doma lačne otroke ostane samo še ponos. To je vse, kar ima tak človek. In takšno posploševanje je zelo slabo. Si lahko Štuhec predstavlja nemoč teh ljudi? Sedaj pa jim je še povedal, da so neposobni. In ne samo starši, ampak tudi  vzgojitelji in učitelji, dedki in babice …

Še tisto malo ponosa, ki ga je nekdo imel, ga je s to izjavo Štuhec ubil …