Včeraj je uradni tviter račun Vlade RS tvitnil: “Rast števila okuženih se je v zadnjih 2 dneh nekoliko umirila, upam, da je to posledica tega, da se bolj držimo omejitev in omejujemo socialne stike.” Saj bi na tem mestu uporabil vse kletvice, ki jih poznam in ki mi pridejo na misel, pa se bom zadržal in bom napisal zgolj – a ste vi na glavo padli?! #ostanidoma

Ne, draga Vlada RS, ne gre za to, da se ljudje bolj držijo omejitev in omejujejo socialne stike. Gre za to, da ne testirate vseh in objavljate zgolj številke, ki jih samo vi razumete – vsi ostali pa samo čudno gledamo kaj se dogaja v teh dneh.

Gre za to, da ste spremenil metodologijo in da je število testiranih pol manjše, kot je bilo .. Gre za to, da dajete napačne signale s takšnimi tviti in #ostanidoma izgubi povsem svojo moč.

Če želite pokazati Slovencem, da v Sloveniji ni več koronavirusa, potem je stvar preprosta – prenehajte testirati in vse bo ok!

Takšen način komunikacije ni ok. Ravno nasprotno. Gre za zavajanje in manipuliranje. In v teh časih ne potrebujemo tega, saj smo vsi na istem čolnu.

Da tega, da WHO priporoča testiranje, testiranje, testiranje, vi pa tega več ne počnete, je pokazatelj, da ne veste točno s čim imate opravka. Ali pa zanalašč delate to? Smo zgolj kolateralna škoda?

————

Social distancing / socialno distanciranje / družbeno distanciranje (izraz za ukrep, ki se uporablja za določena dejanja, ki jih odgovorni sprejmejo, da ustavijo ali upočasnijo širjenje močno nalezljivih bolezni) bo moral postati del našega življenja. Cilj socialnega distanciranja je zmanjšati verjetnost stika med osebami, ki prenašajo okužbo in osebami, ki niso okužene – in s tem seveda zmanjšanje novih okužb in v končni fazi tudi smrti.

Socialna distanca je najučinkovitejše v primeru, ko se okužba prenaša kapljično (kašelj ali kihanje), z neposrednim fizičnim stikom, ali pa s posredim – z dotikom kontaminirane površine …

Glede na amplitudo širjenja koronavirusa po Sloveniji, bo potrebno začeti z ukrepi, ki niso prijetni, predvsem pa, ki nam bodo precej spremenili življenje. Začelo se je že zapiranje vrtcev, zapiranje šol, zapiranje podjetij, prepoved druženja večjih skupin, tudi javni transport bo na udaru. V končni fazi  “karantena” in to, da ostanemo doma in za nekaj časa prekinemo naše vsakodnevne rituale – hoja na fitnes, kavice v družbi, itd …

Življenje se bo spremenilo in to bo imelo vpliv na vsakogar v Sloveniji.

Socialno distanciranje prinaša tudi negativne stvari. Ljudje se počutijo osamljene, zmanjša se produktivnost, če delamo od doma, predvsem pa izgubimo možnost interakcije z ostalimi, kar povzroči za marsikoga veliko spremembo v njegovem življenju in načinu funkcioniranja.

Ti ukrepi, ki so nadaljevanje tistih prvih, ki pa jih na žalost ljudje nismo dovolj upoštevali, bodo povzročili še več nelagodja in še več ljudi bo v strahu in paniki postalo še bolj nerazsodnih … Ampak so potrebni.

Sedaj bi morali že začeti razmišljati o tem, predvsem pa bi se morali zavedati, da je na nas samih, da se soočimo s  koronavirusom, saj nam je sedaj postalo jasno, da se napotkom in navodil ne znamo držati in imamo občutek, da več vemo kot pa vsi strokovnjaki skupaj.

Poleg tega se je potrebno zavedati, da je tole prva pandemija v času družbenih omrežij, kjer je vsak strokovnjak za vse. Da je toliko zavajajočih informacij ljudi, ki želijo svojih pet minut slave, da moramo biti precej pazljivi pri tem komu verjamemo.

Ljudje imamo mnenje o vsaki stvari. In prav je tako. Ampak v teh trenutkih moramo bolj zaupati znanosti, kot pa našim strahovom in informacijam, ki jih dobimo na družbenih omrežjih in na podlagi katerih si ustvarimo mnenje.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti
Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti