Z 72 glasovi za in 13 proti so včeraj v državnem zboru sprejeli novelo zakona o trgovini, ki določa, da bodo trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Izjema bodo prodajalne na bencinskih servisih, bolnišnicah in manjše prodajalne, v katerih bodo stregli lastniki s pomočjo upokojencev in študentov.

Leta 2003 je sedanja vlada razpisala referendum na temo zaprtja trgovin ob nedeljah. Tokrat pa vlada ni podpirala tega predloga in so se skupaj s Trgovinsko zbornico trudili, da ne bi prišlo do sprejetja te novele. Oni bi sedaj imeli socialni dialog z vsemi deležniki.

Mojih pet centov na to temo. Pač ne bomo šli ob nedeljah v trgovino. Bomo šli kakšen drug dan in kupili izdelke še za nedeljo. Volk sit, koza cela. Predvsem pa dvomim, da bo zaradi zaprtja trgovin ob nedeljah tako padel promet, da bi morali odpuščati trgovce – iz preprostega razloga dvomim – tudi v času korona krize so bile trgovine zaprte ob nedeljah. Pa se mi zdi, da nas je večina preživela tudi to.

Sam ne hodim v trgovine ob nedeljah. Jih raje izkoristim za kaj bolj pametnega in koristnega. In to možnost bodo sedaj imeli tudi zaposleni. Ali se jim bo to poznalo pri plačah? Verjetno! Ampak ni vedno vse v plači, kajne? Včasih šteje tudi družina in čas, ki ga imaš lahko zase.

Ko strah pred koronavirusom preraste v psihozo in ljudje brezglavo nakupujejo v trgovinah
Ko strah pred koronavirusom preraste v psihozo in ljudje brezglavo nakupujejo v trgovinah