Ko strah pred koronavirusom preraste v psihozo in ljudje brezglavo nakupujejo v trgovinah Ko strah pred koronavirusom preraste v psihozo in ljudje brezglavo nakupujejo v trgovinah

Trgovine bodo ob nedeljah in praznikih zaprte so včeraj odločili v državnem zboru

Z 72 glasovi za in 13 proti so včeraj v državnem zboru sprejeli novelo zakona o trgovini, ki določa, da bodo trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Izjema bodo prodajalne na bencinskih servisih, bolnišnicah in manjše prodajalne, v katerih bodo stregli lastniki s pomočjo upokojencev in študentov.

Leta 2003 je sedanja vlada razpisala referendum na temo zaprtja trgovin ob nedeljah. Tokrat pa vlada ni podpirala tega predloga in so se skupaj s Trgovinsko zbornico trudili, da ne bi prišlo do sprejetja te novele. Oni bi sedaj imeli socialni dialog z vsemi deležniki.

Mojih pet centov na to temo. Pač ne bomo šli ob nedeljah v trgovino. Bomo šli kakšen drug dan in kupili izdelke še za nedeljo. Volk sit, koza cela. Predvsem pa dvomim, da bo zaradi zaprtja trgovin ob nedeljah tako padel promet, da bi morali odpuščati trgovce – iz preprostega razloga dvomim – tudi v času korona krize so bile trgovine zaprte ob nedeljah. Pa se mi zdi, da nas je večina preživela tudi to.

Sam ne hodim v trgovine ob nedeljah. Jih raje izkoristim za kaj bolj pametnega in koristnega. In to možnost bodo sedaj imeli tudi zaposleni. Ali se jim bo to poznalo pri plačah? Verjetno! Ampak ni vedno vse v plači, kajne? Včasih šteje tudi družina in čas, ki ga imaš lahko zase.

Ko strah pred koronavirusom preraste v psihozo in ljudje brezglavo nakupujejo v trgovinah
Ko strah pred koronavirusom preraste v psihozo in ljudje brezglavo nakupujejo v trgovinah
 1. Hvala bogu, čas je že bil… V nedeljo je treba it v naravo, na izlet… Bit z družino vsaj 1 dan v tednu

 2. Trgovkam sicer privoščim dan doma, je pa to čisto sprenevedanje. Vse kar bo to imelo za posledico je to, da bodo ljudje v nedeljo kupovali na bencinskih servisih. Vizjak je še malo bolj srečen da je kupil delnice Petrola.

  Kar se tiče odpuščanja pa – ne gre za padec prometa. Gre za to, da ljudi zaposluješ na podlagi števila opravljenih ur, ne prometa. Če je trgovina odprta med tednom in soboto 12 ur in v nedeljo 8 ur, je predstavlja nedelja 10% vseh opravljenih delovnih ur prodajalcev. Torej boš za to potreboval 10% manj prodajalcev.

  Za isto plačilo nihče ne bo dal delati ljudem manj. Kdo od naju ima prav, bomo videli. Če se motim in to ne drži, toliko bolje :)

  1. Veliko trgovin je za delo v nedeljo najemalo študente, ker jim ni bilo treba dati nobenega dodatka za nedeljsko delo…

  2. bodo ljudje v nedeljo na bencinskih servisih kupovali pivo in 7-dayse. Celodnevni nedeljski izleti v šoping pa odpadejo … za dobro človeštva

 3. Malce v razmislek: Referendum je bil izveden leta 2003. To je 17 let nazaj.
  V sloveniji letno umre ~20 000 ljudi. Od takrat jih je torej umrlo 340 000, kateri volje ta referendum ne izraža več, prav toliko novih ki so se v tem času rodili postali 18+ pa ni moglo glasovat. Vseh volilnih upravičencev v slo je okoli 1 700 000.

  V tem času se je zamenjalo reci in piši 20% volilnega telesa.
  Kakršnkoli je že rezultat, referendum iz 2003 današnje volje ljudstva ne predstavlja.

 4. Bravo, pravilno, da se zapre. Ljudje v drugih državah bolje cenijo druženje in začuda še živijo. Čeprav so ob nedeljah vse trgovine zaprte! Najbrž ala hofer, špar, lidl hočejo z vso marketinško silo in denarjem spremeniti mnenje. Tudi, če se gre za podkupovanje. KATASTROFA! Samo, da se kupuje. Plače pa mizerne v trgovinah delavcem!

  Bravo več druženja, manj nakupovanja!

Komentarji so zaprti.