i feel slovenia i feel slovenia

Je Slovenija dovolj dobro izkoristila 15. etapo dirke Giro D’Italia, ki je vodila po Sloveniji?

Po 17 letih je kolesarska dirka Giro D’Italia potekala tudi po Sloveniji. 15. etapa legendarne kolesarke dirke je kolesarje vodila 43 kilometrov po Sloveniji – večinoma po Goriških Brdih. Je Slovenija dovolj dobro izkoristila 15. etapo dirke Giro D’Italia? Glede na to, da sem teden dni preživel v slovenski Toskani, imam glede tega svoje mnenje!

Goriška Brda so se v zadnjih dneh obarvala v roza barve. Domačini so s ponosom barvali kolesa, okraševali oljke, ograje, šole in vse objekte ob cesti po kateri so kolesarji danes vozili 15. etapo. Cestne službe so čistile ceste in urejale odtoke, domačini pa so urejali okolice hiš in jih pripravljali na veliki dogodek.

43 kilometrov so najboljši kolesarji na svetu prevozili po Sloveniji. Dirko spremlja “nešteto” novinarjev, prav tako pa je prenos dirke v živo preko Eurosporta, kar pomeni, da si dirko ogleda ogromno veliko gledalcev.

Kot sem že zgoraj omenil, sem zadnji teden preživel v Goriških Brdih in sem traso kolesarske etape prevozil parkrat – z električnim kolesom, da ne bo kdo mislil, da se podajam v kolesarske vode – in imel sem priliko občudovati domačine, ki so se trudili, pri tem pa sem pogrešal večjo vpletenost “organizacij”, ki skrbijo za promocijo Slovenije.

Na sami trasi sem videl 7 ali 8 transparentov I Feel Slovenia in danes med dirko gledalce, ki so imeli v rokah zastavice I Feel Slovenia. In to je bilo to.

Namesto, da bi pripravili cel kup takšnih in drugačnih akcij ob trasi dirke – recimo obarvali bi vinograd v barve Slovenije, naredili ogromen napis Slovenia (glede na to, da snemajo dirko s helikopterji) sredi travnika, ali pa pokosili travo v kakšen zanimiv napis.

Pa ni bilo nič od tega. Samo to, kar so naredili domačini, ki so se potrudili, da je vse skupaj izpadlo zanimivo in da so prikazali Slovenijo svetu na svoj način.

Prav tako bi potihem pričakoval, da bi gledalcem ob progi STO dal enake majice in bi posledično gledalci doma pred TV zasloni lahko občudovali to usklajenost. Definitivno bi bila to popestritev in marsikdo bi si zapomnil takšne prizore s prenosa.

Škoda, ker očitno ni nihče razmišljal v tej smeri in so domačini s svojimi akcijami reševali vse skupaj – če se motim glede tega in je bilo vse skupaj “usklajeno in delegirano s strani STO”, potem je moja kritika napačna.

Moram pa pohvaliti komentatorja na Eurosportu, ki sta se pripravila na dirko in tudi jasno dala vedeti, da jima je Slovenija všeč. Komu pa ne bi bila Goriška Brda všeč! Sploh v dneh, ko ni dežja. Ampak kolesarje je danes zadnji “krog po Sloveniji” pričakal dež in posledično je bila izkušnja še malce drugačna kot sicer.

Trasa, kjer je potekala današnja etapa je čudovita tudi za vse rekreativne kolesarje, ki ji lahko potem zaključijo v številnih vinarjih in v lokalih, kjer ponujajo odlično domačo hrano!

p.s.: spodnja fotografija je zgolj naključna in zgolj za občutek ..

i feel slovenia
i feel slovenia
  1. Giro skozi Slovenijo je le Italijanski ekspanzionizem! To ni nobena promocija. Dirka po delih Slovenije, za katere bi radi, da zopet pripadajo Italiji! A so se zato borili naši nonoti?!

Komentarji so zaprti.