kolesar redar kolesar redar

Mestni redar v Ljubljani fizično obračunal s kolesarjem / v Ljubljani redarji pretepajo kolesarje

Mestni redarji v Ljubljani so očitno postali novodobni “šerifi”. Včerajšnji posnetek fizičnega obračuna redarja s kolesarjem je postal viralen, ampak na žalost na posnetku ni razvidno zakaj se je redar odločil za fizični napad kolesarja, vendar je v vsakem primeru to skrajno narobe in bi ta oseba morala odleteti iz službe!

To, da so mestni redarji v Ljubljani “šerifi” je že dolgo jasno. Ko so dobili večja pooblastila, ki vključujejo tudi uporabo fizične sile, so se tudi njihovi prijemi spremenili.

Občinski redarji, ki so prepoznavni po delovni uniformi in službeni izkaznici, lahko pri opravljanju svojih nalog izrekajo opozorila in ustne odredbe ter ugotavljajo identiteto in varnostno pregledujejo osebe. Po potrebi lahko osebe zadržijo ali jim zasežejo predmete, pri tem pa jim je dovoljeno uporabiti telesno silo, sredstva za vklepanje in vezanje ali plinski razpršilec. Za uresničevanje predpisov, ki presegajo njihova pooblastila, obveščajo druge pristojne službe.

In včerajšnji dogodek, ki ga je posnel bralec Slovenskih novic je eden tistih, ki pokaže, da je bila ta odločitev še kako napačna.

Tole dogajanje, ne glede na to kako se je začelo, bi moralo biti dovolj dober razlog, da se še enkrat premisli o pooblastilih redarjev in se le to tudi spremeni. In to, da redar fizično obračuna s človekom na kolesu je črn madež za Ljubljano in njihovo redarsko službo.

Da o tem, da so kasneje prišli na pomoč trije redarji in so vsi fizično obračunali s kolesarjem pa je višek in bi moral biti zadosten razlog, da jih kolesar toži in tudi dobi tožbo!

Žalostno je tole. Zelo žalostno! Kaj sledi? Bodo redarji streljali pešce, ki bodo napačno šli čez cestišče? Se bodo s službenimi vozili zaletavali v motoriste, ki bodo prehitri? Pfuj in pfej!

Odziv očividke dogodka:

Bila sem priča dogodka in lahko povem, da gospod na kolesu sigurno ni vpil, verjetno ga je žalil, vendar močno dvomim, da tako hudo kot pravijo na redarstvu (seveda morajo opravičiti svoje dejanje). Je pa redarja spraševal za njegovo ime, redar pa ga je ignoriral. Ko mu je končno povedal ime, takrat pa ga je redar hotel tudi zadržati.

Gospod na kolesu je želel informacijo, ali ga lahko redar zadrži, preveriti na policiji (113), kjer pa mu niso odgovorili in odložili telefon. Gospod je zato tudi želel oditi, redar pa ga je takrat napadel. Sramota in vse nadaljnje dejanje. ž

Gre za starejšega gospoda, ki ni nikogar ogrožal, vsekakor pa ni bilo potrebe po fizični sili. Gospod je vklenjen sedel na cesti. Totalno ponižanje. Tudi razgovori s policisti so potekali tako: izredno kratek čas z gospodom, kjer so bili prisotni tudi redarji, nato pa dva policista s tremi redarji – precej dolgo. Gospod pri tem razgovoru ni smel biti prisoten. V tem času, ga je “stražil” tretji policist.

Resnično upam, da bodo tudi kakšne sankcije za redarje. Čas, ko sta se pripeljala še dva redarja in skočila na gospoda (brez vprašanja, je bil skrajno grozljiv. Zelo žal mi je, da je moj sin ta trenutek zamudil in slikal nadaljevanje. Nihče tega ni pričakoval, zato ta začetek na žalost ni posnet.

Sama sem bila tako šokirana, da sem se tresla in to policistu na licu mesta tudi pokazala. Verjetno s postopkom za gospoda niso nadaljevali, ker sem jim rekla, da je celotno dogajanje sramota in da JE VSE POSNETO.

Še uradno pojasnilo glede dogodka:

Na Mestnem redarstvu potrjujemo, da je 22. 6. 2022 v jutranjih urah prišlo do uporabe prisilnih sredstev. Skladno s 13. členom Zakona o občinskem redarstvu (ZoRed) ima mestni redar pooblastilo zadržanja osebe, v skladu z 14. členom ZoRed-a pa tudi pooblastilo za uporabo prisilnih sredstev, med drugim telesne sile in sredstev za vezanje in vklepanje, v kolikor kršitelj pooblastila zadržanja ne upošteva.

V konkretnem postopku je bilo zadržanje odrejeno zaradi kršitev določb nedostojnega vedenja po Zakonu o varstvu javnega reda in miru in sicer zaradi prepiranja, vpitja in hudega žaljenja pooblaščene uradne osebe. Zaradi nesodelovanja v postopku, je redar uporabil prisilno sredstvo.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov bodo sproženi vsi postopki skladno z veljavno zakonodajo, zato morebitnega nadaljnjega ukrepanja ne moremo komentirati.

Pooblastila mestnih redarjev so opredeljena v 10. členu Zakona o občinskem redarstvu, in sicer so: – opozorilo, – ustna odredba, – ugotavljanje identitete, – varnostni pregled osebe, – zaseg predmetov, – zadržanje osebe, – prisilna sredstva: uporaba telesne sile, sredstev za vklepanje in vezanje ter plinskega razpršilca.

 

kolesar redar

 1. Zakaj pa misliš, da imaš kredibilnost da zahtevaš, da se redarja odpusti? Še sam si priznal, da se na videu ne vidi zakaj je do fizičnega obračuna prišlo. Na podlagi česa torej sklepaš, da je redar deloval nezakonito? Zaradi vaše “očividke”, ki trdi da je “VSE POSNETO”, ko pa ni posneto nič od tega kar je sama povedala? Ta redar je morda deloval povsem zakonito, morda pa res ni. Čisto nobene pravice nimaš zahtevati da človek izgubi svojo službo preden se opravi preiskava. In zakaj se v blogu večkrat nanašaš na vse redarje v Ljubljani? Mar so vsi redarji pritekli, da bi pretepali tega gospoda?

  1. strokovni prijem za pridrzanje ne pomeni, da poskodujes cloveka, kot je v tem primeru. simple. ce ne razumes tega, potem ti nimam jaz kaj razlagati.

 2. Iz posnetka sem lahko izluščil govor kolesarja.

  “Sploh ti nisem tega naredu”
  “Sploh ni blo namerno”
  “Ne bom bejžov res karkol maš prot men.”

  Redarja ne razločim.

 3. Fun fact, občinski inkasantje, pardon redarji v Sloveniji imajo 370-urno usposabljanje. Ameriški policisti imajo 818-urno usposabljanje. Naši rabijo samo še orožje in en šnelkurs, pa smo tam…

Komentarji so zaprti.