Zakaj na Tour de France navijaci skacejo pred kolesarje in motijo kolesarje Zakaj na Tour de France navijaci skacejo pred kolesarje in motijo kolesarje

Zakaj navijači na Tour de France skačejo pred kolesarje in jih motijo?

Popoldnevi v septembru so rezervirani za ogled dirk Tour de France, ki jih odlično pripravlja in spremlja RTV Slovenija. Primož Roglič je oblečen v rumeno majico, Tadej Pogačar pa v belo in pikčasto. Navdušenje Slovencev nad našima kolesarjema je izredno in upanje, da dobi Slovenija prvo zmago na Touru je veliko. No, ne Slovenija, saj si ne moremo lastiti zmag, ki jih bosta dosegla Primož Roglič ali pa Tadej Pogačar – lahko pa smo ponosni nanju!

Ob spremljanju dirk zadnjih dni, pa se mi vse pogosteje zastavlja vprašanje, ki se mi zastavlja že vrsto let – zakaj na Tour de France navijači skačejo pred kolesarje in motijo kolesarje?

Ko se kolesar, po prevoženih 200 kilometrih v 5 urah in več približuje cilju, mu na pot skoči gledalec, ki je hotel biti zanimiv in atraktiven in je želel, da se vidi njegovo dejanje na televiziji. Ja, gledalec je skočil pred kolesarja in kolesar je moral odreagirati – zapeljati mimo, se zaleteti vanj in poškodovati kolo, ali pa je gledalec preprosto zmedel kolesarja.

Zaradi tega dejanja gledalca se lahko povsem spremeni zaključek dirke – na srečo so kolesarji močne osebnosti in tako zverzirani, da jih takšne stvari v večini primerov ne zmedejo, niti jim ne povzročijo škode. No, v času Covid-19 se mi zdijo takšna dejanja še toliko bolj kretenska, kajti marsikateri gledalec nima na sebi zaščitne maske, ki je sicer v Franciji obvezna in posledično lahko zaradi enega samega bedaka se konča dirka za katerega od kolesarjev – ker je nekdo želel zgolj preveč pozornosti in svojih 10 sekund slave na televiziji.

Mene, kot gledalca, ki gledam kolesarske dirke na televiziji takšna stvari motijo. Namreč, ne razumem, zakaj hudiča čuti nekdo potrebo, da skoči pred kolesarja, ali pa da ga pri najhujšem vzponu nekdo tolče po ramenih!

Od kje tem ljudem ideja, da kolesarju to pomaga? Predvsem pa od kje želja po čem takšnem? Ali gredo ti gledalci na nogometne tekme in potem uletijo na igrišče in se objemajo z nogometaši? Verjetno ne, kajne?

Prav tako pa se mi zastavlja dokaj preprosto vprašanje – zakaj ne ogradijo tistih delov, kjer pričakujejo naval gledalcev? Zadnji metri v etapah so ponavadi urejeni, vendar na gorskih etapah, kjer je ponavadi najožja cesta pa dovolijo, da gledalci zasedejo cesto in posledično morajo kolesarji paziti še na njih!

No, jaz tega ne razumem. Očitno nisem pravi navijač, da bi skočil pred svojega idola / kolesarja in mu s tem preprečil zmago.

Zakaj na Tour de France navijaci skacejo pred kolesarje in motijo kolesarje
Zakaj na Tour de France navijaci skacejo pred kolesarje in motijo kolesarje