Od danes se otroci lahko igrajo na celovito prenovljenem otroškem igrišču v Tivoliju pri ribniku. Otroke vseh starosti čakajo premišljeno izbrana, sodobna in kakovostna igrala, s katerimi zagotavljamo še bolj zabavno, a hkrati varno igro. S prenovo smo ugodili številnim pobudam, v katerih so meščani in obiskovalci izpostavili svoje želje po posodobitvi ali zamenjavi igral ter dodatnih vsebinah. Jeseni bomo posejali še travo, ob teniških igriščih pa bomo uredili pasji park.

Med novimi raznovrstnimi igrali so tudi vodna, obdržali smo tip nekaterih doslej posebej priljubljenih igral, številne smo dodali, več igral pa je prilagojenih otrokom z oviranostmi. Uredili smo okolico, zasadili 20 novih dreves, namestili nove klopi, koše za odpadke, in pitnik, travo pa bomo posejali naknadno, ko bodo vremenske razmere za to ustrezne.

Ohranjamo dediščino

Zasnova nove ureditve otroškega igrišča Tivoli, ki jo je izdelalo podjetje LUZ, d.d., se navezuje na predhodno ureditev po načrtih Dušana Ogrina in Davorina Gazvode in jo dopolnjuje. Hkrati upošteva osnovno idejo arhitekta Borisa Kobeta, učenca Jožeta Plečnika, ki je večje predelave območja okrog ribnika načrtoval leta 1942.

Ureditev igrišča ohranja vse prej oblikovane reliefe in sledi oblikovni ideji ureditve iz devetdesetih let, ko je bilo igrišče nazadnje celovito urejeno. Igrala na njem smo redno vzdrževali, a so se z leti obrabila, zato je bilo igrišče potrebno osvežitve.

Obstoječa igrala smo nadomestili z novimi, bolj primernimi, razen zelenega vrtiljaka, ki smo ga obdržali. Štiri prejšnja igrala smo obnovili in jih namestili na druga igrišča po Ljubljani, saj po načelu krožnega gospodarstva spodbujamo ponovno rabo opreme.

Kmalu po objavi napovedi prenove smo od »zaskrbljenih« meščank in meščanov prejeli vprašanja, kot so »Ali boste odstranili ‘zipline’? Menda ne, naši otroci tam tako zelo uživajo!«, »Pitnik ostane?«, »Kaj pa kaj za gibalno ovirane?«. Na vsa ta vprašanja odgovarjamo pritrdilno.

Zabava z vodo v zelenem okolju

Na igrišču se bodo lahko zabavali otroci vseh starosti. Na severu in jugu igrišča je območje z igrali za najmlajše, kjer je zagotovljen tudi prostor za njihove starše in skrbnike. Na sredini igrišča smo ohranili velik hrib, na njem pa je visoko igralo z dvema hiškama in mostovžem, ki omogoča lep razgled na okolico. Vse okrog je raznolik program z igrali za plezanje, skakanje, vrtenje, guganje in dričanje, namenjen tudi nekoliko starejšim otrokom.

»Posebnost na igrišču so nova vodna igrala na tlakovanem griču, s katerega se voda po dveh kanalčkih vijugasto izteka vzdolž peskovnika. Voda med drugim teče tudi čez skalo, v katero je vrezan zmajček. Voda je bila skupaj z zelenjem na igrišče vključena tudi z mislijo na blaženje učinkov podnebnih sprememb. Z njo bo celotno območje pridobilo dodatno vsebino. Tovrstna igrala omogočajo drugačen način uporabe prostora, ponujajo možnosti dolgotrajne, poglobljene igre, pripomorejo pa tudi kot osvežitev v vročih poletnih dneh,« je izpostavila projektantka, krajinska arhitektka Urška Kranjc iz LUZ, d.d.

Ker je zelenje – grmovnice, cvetlice, mlada drevesa, pozneje še trava – občutljivo, smo okoli nekaterih območij začasno postavili ograjo, dokler se rastline in prst ne utrdijo. Obiskovalce prosimo, da ne hodijo po novo zasajenih površinah in tako pomagajo obvarovati ozelenitev. Za pse v Tivoliju urejamo pasji park, zato prosimo, da se ne zadržujejo na otroškem igrišču, kolesa pa naj bodo parkirana na za to predvidenih stojalih.

To je ena večjih investicij v otroška igrišča, vredna skoraj 900.000 evrov brez DDV. Dela je v približno štirih mesecih izvedlo podjetje Lesnina MG oprema, podjetje za inženiring, d.d.

Uredili bomo pasji park v Tivoliju

Skrbimo ne le za doživetja razposajenih otrok, temveč tudi za igro hišnih ljubljenčkov. Zato v Tivoliju načrtujemo ureditev novega pasjega parka, in sicer ob teniških igriščih.

To bo že sedmi pasji park v Ljubljani – poleg tistih ob Vilharjevi ulici (v sklopu Severnega parka), v Štepanjskem naselju (ob Pesarski), v Kosezah na Ulici bratov Učakar, v Šmartinskem parku, za garažami na Clevelandski ulici in na bregovih Ljubljanice med Štepanjskim naseljem in Fužinami (v okviru celovite ureditve parka Muste).

Mestno igrišče Tivoli, ki obsega približno 6.300m2, je med vsemi javnimi igrišči v Ljubljani verjetno najbolj obiskano.

V Ljubljani sicer sproti vzdržujemo ter obnavljamo več kot dvesto javnih otroških igrišč. Več o njih najdete tukaj.

otrosko igrisce tivoli ljubljana