Janja Garnbret je #goat. Kar ne pomeni, da je “goat” oz. “koza”, kot so mislili nekateri domoljupci na tviterju pred časom. Goat v tem primeru preprosto pomeni, da je greatest of all time. Tri osvojene zlate medalje na evropskem prvenstvu Münchnu so dokaz za to, da je ona kraljica plezanja!

Sam imam strah pred višino, ki ga zadnje čase poskušam odpraviti s pomočjo prostega plezanja. Balvani so mi ljubši, ker ni takšne višine kot pa je težavnostno plezanje, kjer pa je prisotna višina in kjer strah naredi veliko. Ampak tole ni zapis o mojem strahu, ki sem se ga lotil reševati na takšen način, ampak o Janji.

Plezanje Janje Garnbret je “iz drugega sveta”. Njena lahkotnost s katero premaguje postavljene smeri v stenah in balvane je za “učbenike”. Medtem, ko se druge tekmovalke na moč trudijo, dobi človek ob gledanju Janje občutek, da je njena proga lažja, bolj preprosta. Če se druge tekmovalke v steni “matrajo”, imam občutek, da bi Janja raje plezala še težje smeri, saj ji nobena smer ni dovolj velik izziv, če lahko pripleza do vrha.

In te dni, ko sem popoldan z zanimanjem spremljal EP v Münchnu, sem se navduševal nad njenimi zmagami. Najprej na balvanih, potem v težavnostvem plezanju in včeraj še v novi disciplini – kombinaciji balvanskega plezanja in težavnostnega plezanja. In Janja Garnbret ni razočarala, ampak je v vseh treh disciplinah postala zmagovalka. Na včerajšnji kombinaciji je drugo mesto osvojila naša Mia Krampl in skupaj dosegla 180,9 točke, medtem ko je Janja osvojila 199,90 točk – če se sprašujete zakaj ni osvojila vseh 200 točk je odgovor preprost. Tri balvane je preplezala v prvem poskusu, enega pa v drugem in zato ta odbitek 0,10 točke.

Zagotovo je Janja Garnbret #goat oz. lahko tudi kraljica plezanja.

Janja Garnbret zmagovalka svetovnega prvenstva v balvanskem plezanju
Janja Garnbret zmagovalka EP v balvanskem, težavnostnem in kombinaciji teh dveh plezanj