Zgodba iz Celja, ko so zamenjali bolnika in ni nihče od zdravstvenega osebja kriv in odgovoren za to, je lep oris kako stvari funkcionirajo v Sloveniji. Namesto, da bi “padle glave” odgovornih za to, se ni zgodilo nič – celo svet zavoda ni sprejel podanih odstopov direktorjev. Kaj se lahko naučimo iz tega primera?

To, da se zamenja dve osebi pri sprejemu v bolnišnico je kriminal. Da se pokoplje “napačno” osebo oz. osebo, ki dejansko ni bila prava, je še večji kriminal. In da se pri vsem tem, kljub proceduram, ki obstajajo v samem sistemu in ki so namenjene prav temu, lahko zgodi to je zagotovo krivda v človeku. Ampak, če je to Slovenija, potem ni krivde. Potem ni nihče kriv. Pač v določenih panogah so nekateri bolj zaščiteni kot “kočevski medvedi” in kljub vsemu lajanju “psov” gre karavana mirno svojo pot naprej.

Si lahko za trenutek predstavljate, da se to zgodi vam? Da vam sporočijo, da je vaš svojec umrl. Da ga pokopljete, ko ugotovijo, da v bistvu ni umrl in da je v domu starostnikov, ampak so naredili napako? Sam si težko predstavljam takšno situacijo, zagotovo pa ne bi pustil, da gre kar tako mimo, kot se zdi, da bo šlo to mimo v Sloveniji, ko ni nihče odgovoren za to dejanje, čeprav je sedaj verjetno vsakomur jasno, da sistem ne deluje!

Zdravstveni sektor potrebuje spremembe. Potrebuje reorganizacijo. Potrebuje prevetritev. Nekdo ga mora postaviti na glavo in pripraviti sistem, ki bo v letu 2022 funkcioniral. Potrebujemo reformo zdravstva, kjer bo zdravstveno osebje dejansko opravljalo svoje naloge in ne bodo služili denarja pri zasebnikih, medtem ko bodo čakalne vrste za posege par let. In ne, ni vsega kriv ZZZS, čeprav nosi tudi del te odgovornosti.

Tudi zadnje ideje, da bi zdravniki izstopili iz enotnega zdravstvenega sistema kaže ravno na to, da so oni “svoja kasta”, ki je nedotakljiva in ki si lahko dovoli vse in še več. Naj gred teh 3500, ki so podpisali izjavo za izstop iz enotnega zdravstnega sistema na trg dela in se potem preživijo – ne kot dvoživke, kar je sedaj praksa, ampak naj preživijo na trgu. Me zanima kako hitro bi se spremenilo njihovo mnenje. Ampak to je zgodba za drugič. Nazaj v Celje.

To, da se zgodi kaj takšnega kar se je zgodilo v Celju pač ni normalno. Tudi ni normalna zgodba starejše osebe, ki so jo zdravstveni delavci pustili pred blokom pred dnevi. Včasih je bil ta poklic drugačen. Cenjen. Prav tako se je zdravstveno osebje trudilo in poskušalo biti prijazno do svojih pacientov. Sedaj so se stvari spremenile. In mi smo postali zgolj številke, ki čakamo, da se nas usmilijo “bogovi v belem”. Srčno upam, da ima novi minister za zdravje toliko “jajc”, da bo kaj spremenil. Sicer bo vsako leto zgolj in samo še slabša situacija. In ja, lahko je še slabše!

Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja