ljubljana mesto muralov 9 ljubljana mesto muralov 9

Zakaj Ljubljana ne postane mesto muralov?

Že dlje časa se mi zastavlja preprosto vprašanje – zakaj Ljubljana ne postane mesto muralov in tako privabi turiste iz različnih koncev sveta, ki bi prišli na ogled teh znamenitosti, ki dajo mestu pečat. Sam sem vedno znova navdušen, ko na potovanjih odkrijem murale, jih pofotkam in delim na družbenih omrežjih. Lizbona, Philadelphia, Vodnjan … Tudi v Ljubljani jih je ene par, vendar to ni dovolj po mojem mnenju!

Mural: iz umetnosti, slika ali drugo umetniško delo, narejeno na zidu, steni, stropu ali podobni površini (vir). Namesto političnih pamfletov, ki jih pustijo na zidovih grafitarji, bi se lahko v Ljubljani odločili za poslikavo praznih sten stanovanjskih blokov v samem centru in tudi izven njega in posledično naredili Ljubljano precej bolj zanimivo, predvsem pa atraktivno tudi za mlajše generacije. Glede na to, da imamo cel kup dobrih grafitarjev in da bi pri takšnem projektu sodelovali tudi grafitarji iz sosednjih držav, bi moral MOL razmisliti o tej ideji in jo tudi realizirati.

Zadeva bi bila preprosta. Najde se sponzorja, ki poskrbi za stroške, ki jih ima grafitar, in za njegov honorar, MOL določi lokacije, kjer se lahko naredijo murali in izberejo se sporočila, ki jih ti murali tudi komunicirajo. Pripravi se spletna stran ali PWA, ki omogoča obiskovalcem navigacijo med različnimi murali in tudi njihovo razlago in s podatki o avtorju.

Zadeva je preprosta – tako za realizacijo kot tudi za kasnejše aktivnosti, povezane s tem, predvsem pa atraktivna, saj imam občutek, da Ljubljana postaja vse bolj sterilna in vse manj dostopna drugačnim turističnim obiskovalcem -, ki se lahko seznanijo s tem skoraj še samo na Metelkovi.

Kaj pravite, je ideja smiselna ali obsojena na propad še pred realizacijo? Turizem Ljubljana bi lahko s takšno “intervencijo” v prostoru poskrbel za prijetno popestritev mesta, kar ne bi bilo namenjeno samo turistom, ampak tudi domačinom.

  1. Odgovor na naslov je preprost: ker ima večina ljudi slabo mnenje o grafitih. Za to se imamo predvsem zahvaliti omejencem, ki svoje frustracije rešujejo s podpisovanjem na svetilke, ograje in prometne znake. Ta objestnost zasenči drgulje, ki se skrivajo v podhodih in in na zapuščenih zidovih.
    Dobre grafitarje v Sloveniji se lahko prešteje na prste ene roke. Vse ostalo je kopiranje iz FB in IG oz. na ravni osnovnošolskega eksperimentiranja.
    Slovenska grafitarska scena še ni bila nikoli tako nizko kot je zadnja leta.

Komentarji so zaprti.